Sklárna Crystalex Nový Bor je na prodej

Praha - Crystalex Nový Bor ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) je na prodej. Insolvenční správce s poradenskou firmou Deloitte Advisory vyhlásili výběrové řízení na odkup. Zvlášť nabízí hlavní výrobní závod v Novém Boru spolu se sklárnou v Karolince na Vsetínsku, kupce hledá také závod ve Vrbně pod Pradědem. Na prodej je i stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft a další aktiva zkrachovalé firmy.

Crystalex patřil spolu se Sklárnami Kavalier ke klíčovým podnikům skupiny BCT. V loňském roce uskutečnil podle Hlaváče zakázky za 1,56 miliardy korun a ručně i strojně vyráběné nápojové sklo vyvážel do 65 zemí světa. Ještě na začátku letošního roku zaměstnával Crystalex 1 631 lidí, v lednu však musel zastavit výrobu, když věřitelské banky odčerpaly z jeho účtů veškerou hotovost. Od 12. března je Crystalex v konkurzu.

Problémy firmy se ale táhnou již od podzimu. Vaz jí zlomilo vysoké zadlužení a problémy s odbytem, které umocnila finanční a hospodářská krize. Přesto jsou aktiva Crystalexu stále atraktivní. V minulých měsících se o koupi podniku ucházela zhruba desítka zájemců.