Poradce ministra průmyslu povede Pavel Šolc

Praha - Na post šéfa poradců nového ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského zasedl jeho dlouholetý spolupracovník ze společnosti ČEPS Pavel Šolc, který je v ČEPS i nadále ředitelem strategie. Na ministerstvu bude mít na starosti hlavně energetiku a dále snižování administrativní zátěže podnikatelů. Informaci přinesl deník E15. Šolc je jediným poradcem, kterého si Tošovský na ministerstvo přivedl, ostatní poradce převzal po svém předchůdci Martinu Římanovi. Podle Šolce bude prioritním cílem práce na přípravě státní energetické koncepce.

Externím poradcem zůstává i Vladimír Johanes, který na ministerstvu působil už za ministra Milana Urbana. „Pan Johanes tady měl zhruba roční kontrakt na energetické sekci. Teď se řadí mezi externí poradce bez nároku na kancelář či odměny. Stále však patří mezi poradce,“ dodal mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

Johanes má kontakty především na energetiku. Sedí v dozorčích radách společností ČEPS, Severočeské doly a je předsedou dozorčí rady Škody Praha. Obě posledně jmenované firmy přitom patří do skupiny ČEZ, v jejíchž orgánech Johanes také působil.

Johanes je syn komunistického ministra a předlistopadový funkcionář SSM. Na počátku devadesátých let pracoval v reklamní agentuře Grey jako výkonný ředitel středoevropské pobočky. Jeho jméno figurovalo v seznamech spolupracovníků komunistické státní bezpečnosti, a když začal pracovat pro ministra Urbana, požádal ministerstvo vnitra o lustrační osvědčení. V roce 2005 rozhodl městský soud v Praze, že byl v seznamech spolupracovníků uveden neoprávněně.

Bývalý externí poradce ministra průmyslu a obchodu Vladimír Johanes byl podle soudu v seznamech StB veden neoprávněně.
Zdroj: ČT24