Jeden z nejstarších e-shopů v ČR Vltava.cz je v insolvenci

Brno - Jeden z největších a nejstarších hráčů na českém on-line trhu, společnost Vltava.cz je v insolventním řízení. Krajský soud v Brně je dnes zahájil na návrh představenstva firmy, podle něhož je Vltava.cz v platební neschopnosti. Společnosti se v posledních letech nepodařilo vybřednout ze ztráty. V roce 2007 skončila Vltava ve ztrátě bezmála 32 milionů korun, loňské výsledky dosud nezveřejnila.

To, že společnost vstoupila do insolventního řízení, neznamená, že končí, ani že bankrotuje, jak uvedla některá média. Naopak nás čeká čtyřměsíční moratorium, kdy máme čas, abychom provedli některá opatření a našli řešení naší současné situace, zdůraznil v rozhovoru pro ČT ředitel divize Vltava Ondřej Vičar.

Akcionáři už nechtějí přispívat na staré dluhy

Vltava.cz v insolvenci (zdroj: ČT24)

Od loňska má Vltava.cz (dříve Vltava Stores) nového většinového majitele. Stala se jím česká investiční společnost Milestones Partner. Dosavadní jediný vlastník obchodů Vltava Stores, kterým byla britská společnost GPL Limited, si ve firmě ponechal jen menšinový podíl.

Vedení firmy v návrhu na zahájení insolvenčního řízení uvedlo, že peníze, které současní majitelé investovali, nepomohly zvrátit dlouhodobě ztrátové hospodaření firmy. Akcionáři už navíc odmítají poskytnout další peníze, ať už ve formě navýšení základního kapitálu, či dodatečné půjčky.

Firma navíc nenašla řešení situace ať formou prodeje části aktiv, nebo fúzí jiným strategickým partnerem. „Představenstvo společnosti shledalo, že se společnost dostává do úpadku,“ uvedl v návrhu místopředseda představenstva firmy Marek Budín.

Podle Vičara je příčinou současných problému firmy dluh, jehož výši odmítl zveřejnit, který se ale údajně daří postupně umořovat. „Tím, že vstoupíme do moratoria, dostaneme prostor pro vyřešení této situace, dostaneme čas,“ uvedl.

Na českém internetu od roku 1996

Vltava.cz, která první internetový obchod otevřela v roce 1996, patří mezi nejstarší hráče na českém trhu. Za jejím vznikem stál zakladatel společnosti Computer Press či serveru Živě.cz Jiří Hlavenka. Počáteční sortiment literatury se postupem času rozšířil o hudební nahrávky, video a software. V roce 2006 nabídla Vltava.cz i on-line prodej hudby, v poslední době prodávala také elektroniku, parfémy, sportovní či kutilské potřeby. Loni přidala do nabídky i aukční síň nebo nakupování prostřednictvím mobilního telefonu.