Česku se podařilo odvrátit arbitráž kvůli divadelnímu podnikání

Praha - Ministerstvu financí (MF) se podařilo odvrátit arbitráž spolumajitele pražského Divadla Ta Fantastika Petra Kratochvíla na Českou republiku. Podnikatel zažaloval stát loni v létě u arbitrážního soudu za to, že dostatečně neochránil jeho investice do divadla.

„Rozhodl jsem se stáhnout žalobu a zcela se vzdát jakýchkoliv finančních nároků,“ sdělil Kratochvíl na společné tiskové konferenci s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Obě strany spolu uzavřely dohodu o narovnání. Peníze divadelník odmítl s odůvodněním, že by šly z kapes daňových poplatníků, což nepovažuje za vhodné. „Nestojím o vůbec žádné peníze, protože peněz mám dost. Já stojím o to, aby trh byl vyrovnaný a spravedlivý,“ uvedl ve středečním Dobrém ránu.

Kratochvílovi vadí to, že mu grantová komise nepřidělila dotaci na jeho černé divadlo. Postup komise považuje za diskriminační. Znehodnocení své investice údajným narušením hospodářské soutěže přitom před časem vyčíslil na 70 milionů korun a obrátil se kvůli němu i na Evropskou komisi a Evropský soudní dvůr.

Grantová komise argumentuje tím, že Kratochvíl nesplnil podmínky pro získání grantu. „Tento systém je standardní. V celé civilizované Evropě se grantovým způsobem rozdělují peníze na vědu a na kulturu tam, kde nedosáhne trh,“ brání se člen komise Vladimír Just.

Vydáno pod