Česko kvůli krizi čeká největší přerozdělení majetku za 50 let

Praha - Hospodářská krize v Česku bují. Podkopává zdraví ekonomiky a vede k nesplácení úvěrů. To bude tak objemné, že ve svém důsledku povede k největšímu přerozdělení majetku za posledních 50 let. Tvrdí to generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman. Jeho banka kvůli tomu dokonce zakládá nové oddělení na vymáhání nesplácených úvěrů a pohledávek.

„Čeká nás obrovské přerozdělení majetku. K tomu dochází jednou za padesát let,“ řekl Žalman. „Krize teprve začíná prorůstat do celé ekonomiky a vytvářet negativní sekundární a terciární dopady,“ dodal s tím, že nejhorší situace nastane v roce 2010.

O tom, že splácení dluhů je pro Čechy a české firmy kvůli krizi náročné už i nyní, svědčí statistiky firmy CCB - Czech Credit Burelu. Na první příčku mezi rizikovými úvěry se podle ní v březnu dostaly provozní úvěry, u kterých podíl splátek tři a více měsíců po splatnosti stoupl nad 7,7 procenta. Ve srovnatelném období předchozího roku to bylo pouze 3,3 procenta.

Zrovna nejrůžovější není ani situace českých domácností. Na Poradnu při finanční tísni se za první čtyři měsíce letošního roku obrátilo více dlužníků než za celý loňský rok. Loni to bylo přes 4120 osob. K hlavním důvodům prudkého růstu patří ztráty nebo změny zaměstnání, rozchody partnerů a odchody do důchodu.

Úvěrová pojišťovna Euler Hermes Čescob zase odhaduje, že počet bankrotů v Česku letos stoupne o čtvrtinu na 1690. Nejvíce rizikovými odvětvími v důsledku krize jsou údajně stavebnictví, textilní průmysl, metalurgie a automobilový průmysl, zejména jeho dodavatelé.

Vydáno pod