Moody's zhoršila výhled českého bankovnictví

Praha - Ze stabilního na negativní snížila výhled českého bankovnictví Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Agentura předpokládá, že se výrazně zhorší kvalita aktiv i ziskovost bank. Kvůli slabší ekonomice lze očekávat i nižší růst, uvedla Moody's. Česká národní banka i komerční banky ale nad tímto hodnocením kroutí hlavou. Tuzemskému finančnímu systému podle nich žádná krize nehrozí.

Zveřejněný výhled ratingu vyjadřuje očekávání agentury, jak se bude vyvíjet úvěrový trh a jeho charakteristiky v rámci českého bankovního systému v nejbližší době, respektive v příštích 12 až 18 měsících.

„Po letech silného a stabilního růstu hrubého domácího produktu česká ekonomika v roce 2008 zvolnila tempo a v roce 2009 by podle odhadů měla zaznamenat pokles o 3,5 procenta,“ píše se ve zprávě ratingové agentury. Za poslední čtyři roky činil průměrný růst české ekonomiky asi šest procent ročně. Už loni ale růst zvolnil na 3,1 procenta. Po propadu, který se očekává letos, by ekonomika měla příští rok vykázat slabý růst, jen asi 0,1 procenta.

Mood\'s zhoršila rating českých bank (zdroj: ČT24)

„Makroekonomické podmínky jsou teď pro české banky obtížnější. Kvalita jejich aktiv obecně zůstala vysoká, nastává však určité zhoršení a Moody's předpokládá, že v krátkodobém až střednědobém výhledu se prudce zvýší úroveň nesplacených půjček,“ uvedli analytici agentury.

Bankéři: České banky stojí na pevných základech

Česká bankovní asociace ale dnes sdělila, že čtvrtletní výsledky českých bank potvrzují stabilitu zdejšího bankovního sektoru. „Výsledky ukazují na to, že české banky investovaly obezřetně, mají vyváženou strukturu příjmů a dokážou si hlídat náklady,“ uvedla asociace.

Miroslav Singer, viceguvernér ČNB:

„Moody's hodnotí zranitelnost českých bank jako vyšší než zranitelnost bank ve vyspělých zemích, což vzhledem k tomu, co se tam děje s bankovnictvím, které dostává stamiliardy z veřejných prostředků, aby se udrželo nad vodou, je pro mě docela překvapení.“


Česká spořitelna v prvním čtvrtletí hospodařila s konsolidovaným čistým ziskem tři miliardy korun, což byl meziroční propad o 6,9 procenta. Podobně Komerční bance klesl zisk o 7,5 procenta na 2,82 miliardy korun. Naopak skupina ČSOB zisk zvýšila o 22 procent na 3,07 miliardy korun, zisk UniCredit se ale propadl o 67 procent na 478 milionů korun.

Podle odborníků nebudou investoři snížení ratingu brát příliš v potaz. Pověst ratingových agentur totiž od počátku krize utrpěla. „Všeobecně panuje názor, že ratingové agentury jsou jedním z pilířů, který zklamal v probíhající krizi, kterou trh zažil v posledním roce,“ míní analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Miroslav Singer
Zdroj: ČT24