Platy kvůli krizi snižuje 61 procent českých firem

Praha - Globální hospodářská krize se v Česku projevuje také na platech zaměstnanců. Z ankety Svazu průmyslu a dopravy ČR provedené mezi 1 600 členskými firmami vyplývá, že až 61 procent českých firem snižuje mzdy svým zaměstnancům. Jen menší část podniků dosud k redukci platů zatím nepřistoupila. Firmy mohou jen obtížně sáhnout na smluvní složku mzdy, a tak krátí především prémie. V loňském roce se přitom na celkové výši mzdy podílely odměny 14,6 procenty. Průměrná mzda v Česku přitom překročila 23 500 korun.

Tuzemské podniky přistupují ke snižování mezd vzhledem k výraznému poklesu jejich zakázek kvůli udržení výroby. Jak potvrdilo dubnové šetření svazu, pokles zakázek v tomto pololetí předpokládá téměř 90 procent firem.

Na dvě pětiny podniků odhadují, že snížení zakázek se bude pohybovat mezi 11 až 30 procenty. Třetina firem uvedla dokonce pokles o 31 a více procent a nad 50 procent ztrácí zakázky více než desetina z nich. Necelých 60 procent podniků nepřistoupilo však ještě k propouštění zaměstnanců nebo omezilo jejich stav jen v řádu několika procent.

Vydáno pod