Paroubek: Prodej letiště ano, ale ne teď

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek dnes připustil, že prodej pražského ruzyňského letiště, proti kterému se v minulosti ČSSD tvrdě stavěla, je možný a může se o něm diskutovat. Nemělo by k němu ale dojít dřív, než se uklidní ekonomická situace. Nyní by totiž za letiště dostal stát příliš málo peněz. Paroubek zároveň znovu zopakoval, že Fischerova úřednická vláda by měla ihned ukončit přípravu prodeje, kterou nastartoval předchozí Topolánkův kabinet.

„Tak samozřejmě o tom se dá hovořit. Je možné se k těm věcem vrátit, ale ve vhodnější době,“ zdůraznil Paroubek. Sociální demokracie až dosud tvrdě vystupovala proti prodeji letiště. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka dokonce předložil ve sněmovně zákon, který by prodej zakázal všem budoucím vládám. Zákon zatím prošel v prvním čtení.

„Zákon byl zoufalý pokus, jak zabránit bývalé Topolánkově vládě v privatizaci letiště za cenu, která by byla nepřiměřeně nízká,“ konstatoval Paroubek. „Jestliže jsou dnes odhady na nějakých 50 miliard, a my víme, že se z toho nechá stržit 120 až 150 miliard, tak bych viděl jako nestoudnost, aby se to letiště prodávalo,“ dodal.

O správnosti svých postojů budou muset sociální demokraté přesvědčit nového premiéra Jana Fischera. Ten v pondělí uvedl, že jeho vláda nebude rozhodovat přímo v procesu privatizace, příprava prodeje však bude pokračovat.

Paroubek vyjádřil přesvědčení, že Fischer nebude na svých postojích tvrdošíjně trvat. Na dotaz, zda je ve hře i nevyslovení důvěry vládě ze strany ČSSD, řekl, že pokračování přípravy privatizace by byl důvod „pro náš jasný protestní hlas“.