Ministerstvo zahájilo prodej „eurodluhopisů“

Praha - Prodej státních dluhopisů v eurech se splatností 5,5 roku dnes na mezinárodních trzích zahájilo ministerstvo financí. Objem a cena emise budou podle resortu stanoveny na základě výsledků prodeje. Vedoucími manažery emise jsou Barclays Capital, Česká spořitelna a Deutsche Bank. Podle informací IFR Markets z mediální skupiny Thomson Reuters se objem předběžných objednávek nového dluhopisu přiblížil jedné miliardě eur (přes 26 miliard korun).

Ministr financí Miroslav Kalousek minulý týden oznámil, že možnost vydat eurobond se znovu naskytla díky klesajícím výnosům a spreadům, což jsou tržní přirážky k výnosům referenčních západoevropských dluhopisů. V únoru muselo ministerstvo plány na dluhopisy v eurech zrušit, protože ceny pojištění úvěrového rizika vzrostly v celé střední Evropě na rekordní maximum.

Podle analytiků je vydávání těchto dluhopisů pro ekonomiku dobrou i špatnou zprávou zároveň. „Ta dobrá zpráva je, že o tyto dluhopisy bude velký zájem, každá banka v zahraničí bude zvažovat jejich koupi. Tou špatnou zprávou je další zadlužování schodku našeho rozpočtu, a tímto my profinancováváme tu naši rozpočtovou sekyru,“ hodnotí prodávání eurodluhopisů pro Českou televizi analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Od března se nálada na středoevropských trzích dluhopisů markantně zlepšila, jak díky oživení globálních akcií, tak díky příslibu dostatečného přísunu peněz od Mezinárodního měnového fondu. České ministerstvo financí díky tomu vydalo více domácích dluhopisů, než plánovalo. V březnu vydalo eurobond Slovinsko a již svůj druhý takový dluhopis chystá na druhé čtvrtletí Slovensko.

V zahraničí si chce vláda půjčit maximálně půlku

Ministerstvo financí si chce půjčit podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2009 nejvýše 148,4 miliardy korun. Na zahraničním trhu by si měla vláda podle plánů resortu půjčit maximálně polovinu všech peněz.

Ministerstvo financí ČR:

„Cílem ministerstva je emitovat v průběhu roku alespoň jednu veřejnou emisi eurobondů.“

Státní dluh České republiky se loni zvýšil o více než 107 miliard na 999,5 miliardy korun. Na zahraničních trzích si vláda loni půjčila 48,3 miliardy korun, což provedla červnovou emisí desetiletého eurobondu v sumě dvou miliard eur.