ČEZ chce na Znojemsku postavit větrný park s 16 elektrárnami

Praha - Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje chce v Tavíkovicích a Čermákovicích na Znojemsku postavit větrný park s celkovým plánovaným výkonem až 48 megawattů. V lokalitě by v roce 2011 let mělo stát 16 větrníků, každý s instalovaným výkonem dva až tři megawatty. ČTK dnes o tom informoval mluvčí firmy Ivo Měšťánek.

„V současnosti máme souhlasy s výstavbou od obou obcí i rezervované vyvedení výkonu do sítě. Dalšími fázemi projektu budou vypracování studie EIA (studie dopadů projektu na životní prostředí) a získání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Park by mohl stát v průběhu roku 2011,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

ČEZ tvrdí, že lokalita je dostatečně větrná a má dobré parametry pro připojení strojů do sítě. „Pro obce bude přínosem pravidelný příspěvek do rozpočtu za každý stroj, navyšovaný každých pět let,“ uvedl Měšťánek. Provoz je projektován na 20 let s možným prodloužením.

ČEZ plánuje postavit v Česku během dvou až tří let větrné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem přes 100 megawattů. To je zhruba desetina výkonu jednoho bloku jaderné elektrárny Temelín. Firma tvrdí, že již má souhlas dotčených obcí. „Již nyní máme souhlasy k výstavbě elektráren o celkovém instalovaném výkonu 110 megawattů,“ uvedl Sedlák.

Vedle větrného parku na Znojemsku plánuje ČEZ rovněž vyrábět energii z větru například u Stříbra na Tachovsku, kde by mělo vyrůst 13 strojů s celkovým výkonem až 39 MW.

V Rešicích a Horních Dubňanech poblíž jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku chce ČEZ postavit 10 až 12 větrníků; okolní obce včetně Dukovan však s výstavbou nesouhlasí. Park Dlouhé pole na Chomutovsku se 33 větrnými elektrárnami o celkovém výkonu 66 MW zase zatím brzdí přítomnost armádních radarů.

Celá elektrárenská skupina pak chce během 15 let investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun. Dvě třetiny z této částky jsou určeny právě na výstavbu větrníků. Nyní jsou základem obnovitelných zdrojů skupiny vodní elektrárny.

Česko mělo na konci září v provozu 70 větrných elektráren, jejich instalovaný výkon se během prvních devíti měsíců letošního roku zvýšil téměř o 27 procent na 67 megawattů. Podíl větrníků na celkové výrobě elektřiny je ale dosud nepatrný.