Nečas: První tři dny nemoci zadarmo se jednoznačně vyplatily

Praha - Reformy odcházející vlády Mirka Topolánka prospěly české ekonomice. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas (ODS). Své ovoce podle něj přinesla ústavním soudem zrušená novela zákona o nemocenské, která zavedla systém neproplácení prvních třech dnů nemoci. Ve srovnání s rokem 2007 tak klesl v roce 2008 počet případů pracovní neschopnosti ze 2,72 milionů nově hlášených případů na 2,22 milionu, což je nejnižší výsledek v historii samostatné České republiky.

Rozhodnutí Ústavního soudu, podle nějž se od července 2008 muselo proplácet 60 procent příjmu, podle odstupujícího ministra pozitivní výsledky zbrzdilo. Za únor až červenec loňského roku klesly výdaje na nemocenskou meziročně o 17,1 procenta, za srpen až září už jen o 3,7 procenta a za říjen až prosinec o 11,3 procenta.

Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí:

„Reformní kroky jednoznačně vedly k tomu, že tento sociální systém zafungoval tak, jak má, to znamená, byl zaměřen na skutečné postarání se o lidi, kteří jsou nemocní, nikoli o fiktivní výběry různých druhů pracovního volna prostřednictvím nemocenské, jak tomu u nás velmi často bylo.“

Nečas zdůraznil, že takzvanou karenční lhůtu, tedy neproplácení prvních třech dnů nemoci, zavedlo 12 z 15 „starých“ členů Evropské unie. Přestože systém vychvaluje, uznává, že se objevují problémy s pozdním proplácením nemocenských dávek. Podle něj se pracuje na nápravě.

Reformy pomohly do práce dlouhodobě nezaměstnaným

Nečas si dnes pochválil i další reformy z dílny odstupujícího kabinetu. „Reformy v sociálním systému zafungovaly, pomohly slabým a snížily počty dlouhodobě nezaměstnaných. Změny v sociálním systému dohromady s reformními opatřeními vedly i k nárůstu čistých mezd, přestože loni byla rekordně vysoká inflace,“ uvedl.

Počet dlouhodobě nezaměstnaných, tedy lidí bez práce déle než jeden rok, se tak loni snížil o zhruba 35 tisíc na necelých 102 tisíc lidí. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných na celkovém počtu nezaměstnaných tak klesl na necelých 29 procent.

Vydáno pod