Unikátní ochranná známka má pomoci pracujícím postiženým

Praha - Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením představil unikátní celoevropský projekt, který má podpořit, zviditelnit a propagovat produkty, které vyrobily, kompletovaly nebo balily osoby se zdravotním postižením či jejich aktivní zaměstnavatelé. Výrobky postižených z tzv. chráněného pracovního trhu označí ochrannou známkou „Práce postižených“, čímž na ně chce upozornit a zvýšit jejich prodejnost.

„Já si myslím, že ta značka nám pomůže na trh a dokáže širokému okolí, že naše práce je stejně kvalitní jako osob zdravých,“ věří vedoucí šperkařské dílny Bezbariérového pracoviště tolerance Vendula Čiháková. Výrobky označené známkou by neměly být podle předsedkyně správní rady fondu Lenky Kohoutové dražší: „Není možné, abychom přišli s tím, že práce postižených je daleko dražší.“

Řada podniků zaměstnávajících postižené však podle Kohoutové dnes vyrábí pod cenou a cílem fondu je, aby i postižení dostali za svou dobrou práci adekvátně zaplaceno. Známka podle Čihákové rovněž zvedne postiženým sebevědomí.

Podle Kohoutové bohužel Evropská komise ani český stát žádný podobný projekt dosud nepodporují, a systém ochranných známek tak vzniká téměř výhradně ze soukromých zdrojů. Seminář o práci postižených, který se dnes konal na radnici městské části Praha 4, byl pořádán za finanční podpory ministerstva průmyslu a obchodu ČR.