Manažeři Lesů ČR si dopřáli luxusní Audi, krize nekrize

Hradec Králové - Ve státní firmě Lesy ČR si nové vedení generálního ředitele Svatopluka Sýkory dovede užít luxusu i v době, kdy podnik plánuje v rozmezí dvou let propustit až 350 zaměstnanců. Vrcholoví manažeři se tak mohou těšit na sedm luxusních limuzín značky Audi s pohonem čtyř kol v celkové ceně 5,38 milionu korun. Státní podnik nákup zdůvodnil snahou zvýšit bezpečnost svých manažerů. Tendr navíc proběhl bez výběrového řízení, a to způsobem takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. Ten dovoluje oslovit jediného prodejce, obvykle v časové tísni. Lesy ČR to zdůvodňují časově omezenou slevou.

„Byla to přímá nabídka importéra tak, jak to umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek, a byla tam sleva 30 procent,“ odůvodňuje zrychlený nákup mluvčí Lesů ČR Eva Kijonková. Státní lesy na nákup aut Audi nevypsaly žádné výběrové řízení. Postupovaly v jednacím řízení bez uveřejnění. Tedy způsobem, jakým zadávaly zakázky, když hrozilo nebezpečí z prodlení, například při kalamitě. Akční nabídka firmy Import Volkswagen Group trvala podle mluvčí jen týden.

Jan Birke (ČSSD), člen dozorčí rady Lesů ČR:

„Na nejbližším zasedání dozorčí rady požádám vedení společnosti, aby mi předložili veškeré dokumenty související s nákupem těchto vozů.“

Firma vozy Audi nahradila starší škodovky z roku 2005, které měly jen pohon předních kol a nebyly prý vhodné na cesty mimo asfaltové silnice. „Vozy slouží všem vrcholovým manažerům, tedy i odborným ředitelům, částečně samozřejmě i pro soukromé cesty, a jsou to lidé, kteří měsíčně najedou zhruba 5 000 kilometrů,“ komentovala vytíženost služebních vozů ve státním podniku jeho mluvčí. Na konci loňského roku koupily Lesy ČR pro generálního ředitele Škodu Superb za více než milion korun.

Lesy ČR: Odkup vozů manažery není veřejná informace

Vozy Audi Lesy ČR podle mluvčí nahradily také škodovky, které si někteří členové předchozího managementu koupili do osobního vlastnictví. Zda si i nynější manažeři budou moci vozy Audi po ukončení práce pro Lesy ČR odkoupit, Kijonková nekomentovala. Podle ní to není veřejně dostupná informace.

Lesy ČR, kterým patří polovina lesů v zemi, v březnu oznámily, že do dvou let propustí asi desetinu z nynějších 3 500 zaměstnanců. Loni podle předběžných údajů vykázaly hrubý zisk asi 400 milionů korun při tržbách kolem osmi miliard korun. Podnik ročně vytěží v průměru sedm milionů metrů krychlových dřeva. V čele podniku od letošního ledna stojí generální ředitel Svatopluk Sýkora.

Vydáno pod