Na český trh přichází Evropsko-ruská banka

Praha - Evropsko-ruská banka ve středu otevře v Praze svou první pobočku. Společnost, jež se dlouhodobě zaměřuje na financování malých a středních firem, které obchodují mezi Českem a Ruskem, bude poskytovat běžné peněžní služby pro drobnou klientelu jen okrajově. Majitelkou nového finančního domu je První česko-ruská banka, která je tak prvním ruským bankovním domem od rozpadu Sovětského svazu, který získal v Česku licenci. Na českém trhu už působí například LBBW podporující německé firmy nebo Banco Popolare zaměřená na italské zákazníky.

„Rozhodně si nemyslím, že jsme nějakou hrozbou pro české banky, zaměstnáme padesát lidí, a tak v žádném případě nemůžeme konkurovat,“ říká šéf Evropsko-ruské banky Roman Popov. V Česku chce otevřít několik poboček, mimo jiné i v Karlových Varech, které jsou vyhlášené působením ruského kapitálu.

Nalákat chce tedy především ruské zákazníky na perfektní znalost tamějšího prostředí a také na pozici banky skutečně operující s rublem. Drobným financováním se finanční ústav dle slov jejího šéfa primárně zabývat nebude a osobní účty otevře spíše sporadicky. Zákazníkům prý určitě nabídne vyšší úročení vkladů než na jaké jsou v Česku zvyklí.

Licence, kterou firma loni na třetí pokus získala od České národní banky, platí pro celou Evropskou unii. „Chceme působit v České republice, na Slovensku a až se tady usadíme, zajímá nás i Itálie,“ dodává Popov. V ČR působilo ke konci loňského roku 37 bank a spořitelen, z toho 30 se zahraničními vlastníky.