Poslanci ČSSD podpořili vládní protikrizová opatření

Praha - Poslanci dnes v prvním čtení dali zelenou vládním návrhům na zrychlení odpisů vybraného firemního majetku, slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele i novele insolvenčního zákona. Ty jsou součástí souboru vládních protikrizových opatření. Pro všechny návrhy zvedli ruku také poslanci z řad opoziční ČSSD. Sociální demokraté tak dodrželi svou část dohody s vládní koalicí o vzájemné podpoře svých protikrizových balíčků.

Návrhy se teď bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Poslanci mu zkrátili lhůtu k projednání na 20 dní. K jejich definitivnímu schvalování by se měla sněmovna dostat na některé z příštích schůzí. Až je schválí, zamíří novely do Senátu a poté je dostane k podpisu prezident republiky.

Dohoda koalice s opozicí

Na vzájemné podpoře svých protikrizových balíčků se koalice s opozicí shodla v pondělí. Poslanci stran současné vlády v demisi tak při úterním hlasování pustili do druhého čtení komplexní návrh ČSSD, ve kterém žádá například vyšší daně pro bohaté, nižší DPH, šrotovné nebo 13. důchody.

Bezproblémový průchod vládních návrhů včera potvrdil stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka: „Ano, dodržíme dohodu s vládní koalicí.“ Jednání, která předcházela dnešní schůzi sněmovny, přitom rozhodně nebyla jednoduchá. Opozici byly trnem v oku hlavně vládou navrhované slevy na sociálním pojištění. Upozorňovala přitom na rozpočtové výpadky, které by mohly dosáhnout až 19 miliard korun. Tyto peníze by pak podle ČSSD mohly chybět třeba na valorizaci důchodů. Před dnešním hlasováním sociální demokraté uvedli, že pochybují o efektivitě opatření, ale jsou otevřeni k další diskusi.

Vládní návrhy:

Novela zákona o daních z příjmů:

Opatření vzešlo z návrhu NERVu a má být dočasné. Mimo jiné zrychluje odpisy firemního majetku, který byl pořízen od letošního 1. ledna do 30. června příštího roku. Opatření má podpořit daňové poplatníky k pořízení nového hmotného majetku, a v důsledku toho zvýšit odbyt, případně zachovat výrobu a zaměstnanost u výrobců tohoto majetku. Letos by měl státní rozpočet v důsledku tohoto opatření přijít o 9,4 miliardy, příští rok pak o 3,6 miliardy korun.

Novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení:

Nově má být zavedena sleva na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Vláda si od toho slibuje zamezení propouštění zaměstnanců s nízkými příjmy. Podle předpokladů by tak stát mohl zachránit 50 000 až 70 000 pracovních míst.

Novela insolvenčního zákona:

Změna má umožnit, aby podnik vyplatil zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy i po vyhlášení insolvence. Pomohlo by to například i tisícům propuštěných sklářů.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) připustil, že opatření může ovlivnit důchodový systém. Zdůraznil ale, že už dříve upozorňoval na to, že současný stav důchodového systému bez reformy je dlouhodobě neudržitelný. Letos prý hrozí, že se důchodový účet překlopí do záporných čísel, může za to hlavně zpomalení ekonomiky v důsledku světové hospodářské krize.