Rumunsko dojednalo pomoc od měnového fondu za 20 miliard eur

Bukurešť - V přepočtu 540 miliard korun nejspíše dostane Rumunsko od Mezinárodního měnového fondu (MMF), Světové banky a také Evropské unie v rámci úvěrové pomoci, aby přežilo světovou finanční krizi. Očekává se, že vláda dohodu oficiálně schválí ve středu. Hlavní podmínkou úvěru je fiskální disciplína rumunského státu. Rozpočtový deficit by podle ní neměl překročit 4,6 procenta hrubého domácího produktu. O půjčce již takřka 14 dní jednají přímo ve východoevropské republice zástupci MMF.

Rumunský zástupce u MMF Mihai Tanasescu již minulý týden prohlásil, že Rumunsko zřejmě získá od MMF, Evropské unie a Světové banky nouzový úvěr v hodnotě 18 miliard až 20 miliard eur, aby ve zdraví prošlo úskalím probíhají recese světové ekonomiky.

Dvě třetiny peněz z úvěru by měly směřovat do centrální banky na podporu devizových rezerv a k udržení kurzu domácí měny na úrovni, jež by nepoškozovala ekonomiku. Zbytek peněz by získaly komerční banky na podporu hypoték a dalších úvěrů. Tuto strategii proklamoval v minulém týdnu rumunský premiér Emil Boc.

Pomoc je podmíněna fiskální kázní

Mezi podmínky dohody patří dosažení rozpočtového deficitu ve výši 4,6 procenta hrubého domácího produktu, což dává zemi prostor pro podporu hospodářského růstu veřejnými výdaji.

Země ve střední a východní Evropě se dostaly pod tlak globální finanční krize, která eskalovala loni na podzim. Nejvíce zasaženy jsou státy závislé na vnějším financování. Jedním z nich je i Rumunsko, které má vysoké dluhy v cizích měnách a podle řady ekonomů by se bez mezinárodní pomoci mohlo propadnout do platební krize.