České textilky se nadále potýkají s protekcionismem i propouštěním

Hradec Králové - Hospodářská krize dále škodí českému textilnímu průmyslu. Firmy se potýkají s omezováním, či přímo rušením výroby, nejnověji činnost končí závod textilky Bertero v Poniklé na Jilemnicku. Snadnou situaci nemají ani ty textilky, které se snaží upravit svou produkci. JUTA ve Dvoře Králové se sice přeorientovala na výrobu umělých trávníků, trhy západoevropských zemí se však jejím výrobkům brání.

Cílem JUTY je získat certifikát fotbalové federace FIFA na výrobu umělého trávníku a vyvážet jej na evropské fotbalové stadiony. Tržby výrobce technických textilií JUTA ve Dvoře Králové totiž kvůli finanční krizi klesly o dvacet procent a vedení hledá způsob, jak dalšímu pádu zabránit. Připouští ale, že dostat se na západoevropský trh bude náročné, neboť zde platí mnohá ochranářská opatření. O trávníku se nyní rozhoduje v německých laboratořích.

„Přestože máme certifikát pro Evropskou unii, tak každý stát, každá organizace a sdružení má své vlastní certifikáty, a ty my musíme splnit, pokud chceme prodávat na jejich trhu. Certifikáty jsou jeden z přístrojů bránění přístupu na trh,“ informovala ekonomická ředitelka textilky Marie Čermáková.

Podle Hospodářské komory jde o protekcionismus

Hospodářská komora upozorňuje, že s takovými ochranářskými opatřeními se potýkají i další země střední a východní Evropy. „To je typický případ protekcionismu a je potřeba to odmítat,“ upozornil Stanislav Sedláček z Hospodářské komory.

Společnost má se získáváním povolení navíc nepříliš dobrou zkušenost - trvalo dva roky, než francouzské úřady JUTĚ udělily certifikát na prodej hydrolizační fólie. Komplikace měla i s exportem motouzů, kdy ji evropské úřady obvinily z dumpingového vývozu a určil jí ceny, za které může prodávat. Za ty ale nikdo nakupovat nechtěl a JUTA ztratila schopnost konkurence.

Krize trápí i Podjizeří

Další textilní závod končí v Poniklé na Semilsku. Francouzský majitel společnosti Bertero se rozhodl přesunout výrobu kvůli nižším nákladům do Číny. „Daňová politika je, jaká je, a podniky hledají, kde by ušetřily. Nejjednodušší je samozřejmě ušetřit na pracovní síle, takže se provoz přemísťuje do Asie. S tím nesouhlasím, ale bohužel se nedá nic dělat,“ posteskla si starostka Poniklé Miloslava Kavánová. V obci přitom nezaměstnanost již nyní převyšuje 11 procent, a semilský úřad práce proto chystá rekvalifikační kurzy.

Zmíněné dvě textilky nejsou jediné, které se v souvislosti s finanční krizi potýkají s problémy. Na příklad známá severomoravská textilka Slezan před nedávnem zamířila do konkurzu.