Madoff se s omluvou přiznal ke všem obviněním

New York - Americký finančník Bernard Madoff, přezdívaný "podvodník století", dnes u soudu přiznal vinu u všech 11 obvinění. Madoff klamal investory a zpronevěřil až 50 miliard dolarů. Měl by si odsedět celkem 150 let vězení. "Hluboce se omlouvám a stydím se," prohlásil Madoff chvíli poté, co se přiznal. Konečný rozsudek by měl padnout 16. června.

„Obvinění odráží mimořádnou škálu zločinů, které Bernard Madoff spáchal za více než dvacet let,“ uvedl prokurátor Lev Dassin. „Velikost a rozsah Madoffova podvodu je naprosto bezprecedentní,“ dodal a zároveň tím připustil, že ani plné přiznání viny finančníkovi ke snížení trestu nepomůže.

„Největší podvodník na světě“ je obviněn především z machinací při obchodování s cennými papíry, mezi body obžaloby je ale i podvod při převodu peněz, praní špinavých peněz nebo křivé svědectví. Vláda v soudních dokumentech například uvedla, že Madoffovi má propadnout veškerá hotovost i majetek, jehož pořízení lze vysledovat až do začátku údajných podvodů. Celkovou částku zatím předběžně stanovila na více než 170,8 miliardy dolarů (asi 3,63 bilionu korun).