Česká ekonomika loni dopadla hůř, než se čekalo

Praha - Hrubý domácí produkt podle Českého statistického úřadu vzrostl v roce 2008 pouze o 3,1 procenta místo původně odhadovaných 3,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst hrubého domácího produktu činil meziročně 0,7 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím však klesl o 0,9 procenta. Na vývoji české ekonomiky se v loňském roce podepsalo kromě krize také to, že se i před krizí nacházela již na sestupné dráze.

Vývoj tuzemské ekonomiky byl v průběhu roku poznamenán řadou výrazných změn, které vytvořily zcela odlišný obraz hospodářství. Podle předsedy Českého statistického úřadu Jana Fischera se jednalo přímo o „tektonické vrásnění“. „V prvních třech kvartálech zahraniční obchod a jeho výsledky jsou vlastně motorem ekonomického růstu, ve čtvrtém kvartále se stávají jeho brzdou,“ uvedl příklad otřesů Fischer. Podobné to bylo i v dalších odvětvích ekonomiky. Na konci roku již hospodářství táhlo jen odvětví obchodu a přidaná hodnota zemědělské produkce.

„Kdyby nebylo dobrých výsledků zemědělství a obchodu, mohlo to dopadnout hůř. Česko se i přes špatné výsledky exportu zařadilo po bok Polska a Slovenska - tedy mezi ekonomiky, které si na konci minulého roku udržely růst,“ řekl České televizi analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. 

Není se čemu divit

Ve srovnání s předchozími lety nejsou letošní výsledky příliš překvapivé. Sestupnou tendenci ekonomiky krize pouze urychlila. Úvrať konjunktury v České republice sahá do poloviny roku 2006. „Od té doby se dostáváme spíše na brzdnou dráhu. Ochabující tendence zasáhla českou ekonomiku ještě před náporem hospodářské krize,“ upozornil Fischer. Ocenil ale, že se i přes ochabující tempo nedostává česká ekonomika z rovnováhy ani vnitřní, ani zahraniční.

Česká republika si navíc vede poměrně dobře ve srovnání se zahraničím. I když hospodářský růst citelně ochabl, Česko narozdíl od jiných stále roste. „Ačkoli je dnešní výsledek na domácí poměry slabý, v mezinárodním porovnání to tak špatné není. Řada ekonomik je v důsledku finanční krize již v recesi a jiné do ní směřují. Například německá ekonomika klesla o 1,6 procenta, maďarská ekonomika již poklesla o 1 procento a celá EU klesla o 1,3 procenta,“ doplnil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Rok 2009 pro českou ekonomiku ve hvězdách

Velký otazník teď visí nad tím, jak moc bude světová krize na českou ekonomiku doléhat v příštích měsících. Firmy i státní úředníci netrpělivě čekají na čísla z prvních měsíců roku. Jenže ekonomové nechtějí dělat žádné prognózy, jsou opatrní, protože modely, podle kterých je dosud prováděli, přestaly během hospodářské krize fungovat a jsou nepřesné.

„Došlo opravdu ke strukturálnímu zlomu. A nefungují některé obvyklé mechanismy, například úvěrové kanály jsou výrazně méně průchodné než dříve. Takže cokoliv odhadovat je dnes velmi obtížné,“ přiznává analytik Patria Finance David Marek. Nikdo proto v současnosti neví, o kolik ekonomika zpomalí v letošním roce, přesto se i díky horším výsledkům z loňska zdá být stále více zřejmé, že ani Česko se recesi nevyhne.

  • Předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/730/72919.jpg
  • Hrubý domácí produkt ČR autor: ČT24, zdroj: ČSÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/730/72929.jpg
Vydáno pod