Začíná soud s podvodníkem století Bernardem Madoffem

New York - Dlouhá léta patřil k nejbohatším a nejobdivovanějším mužům na Wall Street. Své pověsti využíval Bernard Madoff do sytosti a několik desítek let od investorů snadno získával za příslib vysokého zhodnocení obrovské finanční obnosy. Loni v prosinci ale spadla klec. Vyšlo najevo, že tajemstvím Madoffova téměř zázračného úspěchu jsou pyramidové podvody. Právě dnes začíná první jednání soudu. Za zpronevěru padesáti miliard dolarů, což je ve přepočtu víc než bilion korun, teď sedmdesátiletému finančníkovi hrozí až dvacetiletý trest. Očekává se, že podvodný finančník se ke svým prohřeškům přizná a omluví svým obětem. Madoffův případ, který se stal jakýmsi symbolem současného ekonomického úpadku, mimo jiné odhalil slabiny v regulačním systému amerických finančních trhů.

Celý jeho život vypadal jako dokonalý příklad splněného amerického snu. Bernard Lawrence Madoff se narodil 29. dubna 1938 v New Yorku. Když v roce 1960 vystudoval politické vědy na Hofstrově univerzitě, rozhodl se začít s podnikáním. Na Wall Street přišel s pouhými pěti tisíci dolarů, které si vydělal jako plavčík. Brzy ale začal přepisovat dějiny finančních transakcí. V době, kdy všichni obchodovali po telefonu, se v jeho firmě pracovalo na počítačích a později otevřel akciové trhy obchodům po síti. Získal pověst vizionáře, kterou si udržel téměř půl století.

Madoff býval šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, jednoho z hlavních trhů cenných papírů v USA. Finanční svět ho ale znal především jako zakladatele společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities, jejímž prostřednictvím spravoval desítky miliard dolarů. Přitom mu pomáhalo sotva dvacet lidí, zatímco jinde mají podobnou práci na starosti stovky expertů. K důvěrným záznamům měl přitom přístup pouze on sám.

Po sedmnáct let vynášel jeho fond procento měsíčně bez ohledu na problémy trhů a jeho výsledky ztělesňovaly sen každého investora. Své peníze Madoffovi svěřily velké evropské banky, realitní magnáti, majitelé velkých sportovních klubů i charitativní nadace spojené s takovými lidmi jako režisér Steven Spielberg nebo držitel Nobelovy ceny míru Elie Wiesel. Celoživotní úspory vložily do jeho firmy také tisíce obyčejných lidí, často i jeho přátelé.

Neprokázané podezření

Pětadevadesátiprocentní úspěšnost Madoffových fondů znamenala pro mnohé varovné znamení, že by se mohlo jednat o podvod. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která kvůli opakovaným upozorněním investorů Madoffovy aktivity prošetřovala, však nic podezřelého neshledávala.

„V dnešním prostředí plném dohledu je téměř nemožné porušovat pravidla. Když čtete v novinách, že někdo porušuje pravidla, myslíte si, že to tak dělají všichni. Ve skutečnosti není možné, aby to procházelo, alespoň ne delší dobu,“ říkal k finančním podvodům Madoff. Jenže on sám podváděl takovým způsobem, že si to ostatní sotva dokázali představit.

Madoffovo impérium padlo loni v prosinci poté, co klienti požádali o výběr sedmi miliard dolarů. Svou roli v chování investorů sehrála jejich vzrůstající nedůvěra k Madoffovi i prohlubující se finanční krize. Madoff takovou sumu nemohl vyplatit, ve skutečnosti totiž se svěřenými penězi nikdy neobchodoval. Jeho firma fungovala na principu pyramidového systému, ve kterém investoři svěřují fondu peníze za účelem jejich zhodnocení. Provozovatel fondu ale peníze dál netočí a prvním investorům vyplácí výnosy z peněz těch, kteří do systému vstoupili později. V okamžiku, kdy investoři chtějí peníze zpět, se systém zhroutí.

Milan Zelený, ekonom Fordham University, New York:

„Kdyby nebyla krize, Madoff by vlastně nemusel být ani odhalený. Fungovalo mu to od 60. let a teprve ta krize, neschopnost získávat další členy do letadla, ho vlastně odhalila.“


Albánská miliarda a Madoffových padesát

Jak zdrcující dopad do ekonomiky mohou pyramidové fondy mít, se ukázalo třeba v devadesátých letech v Albánii. V roce 1996 se tamní ekonomika zhroutila, padla vláda a zemi ovládl chaos. Na počátku všeho stál krach podvodných fondů, který miliony obyčejných Albánců připravil o zhruba miliardu dolarů. V pyramidě Bernarda Madoffa zmizelo 50 miliard dolarů, částka odpovídající ročnímu rozpočtu České republiky.

Pyramidová hra Madoffovi vycházela od 60. let, díky své reputaci dokázal získávat další a další klienty. Když po něm však investoři koncem loňského roku chtěli vyplatit miliardy, které neměl, rozhodl se Madoff zbývajících 300 milionů dolarů ze svých fondů rychle vyplatit na prémiích svým nejbližším.

Jeho dvěma synům bylo ale podezřelé, že to chce udělat o dva měsíce dřív než obvykle. Když se jim Madoff přiznal k podvodům, zavolali na svého otce policii. Zatčen byl 11. prosince, následně byl na kauci deset milionů dolarů propuštěn do domácího vězení. Poté ještě k nelibosti prokuratury rozeslal své rodině a svým známým dary a cennosti v hodnotě více než jednoho milionu dolarů.

  • Investiční podvod Bernarda Madoffa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/727/72638.jpg
  • Americká burza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/447/44690.jpg