Vítězem Národní ceny ČR za jakost je letos strojní fakulta VŠB

Praha - Letošní ročník Národní ceny ČR za jakost vyhrála strojní fakulta Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Ocenění za zlepšení výkonnosti organizace v programu Národní ceny ČR za jakost v podnikatelském sektoru získala společnost COOP Centrum družstvo a právník Bohuslav Švamberk. Ve veřejném sektoru v této kategorii uspěly hornicko-geologická fakulta VŠB-TU, Úřad městské části Praha 10, středočeská policejní správa a královéhradecký krajský úřad.

Předseda Sdružení pro Cenu ČR za jakost Pavel Ryšánek uvedl, že zapojení do národního programu znamená pro firmy především získání silného a úspěšného manažerského nástroje, tzv. EFQM modelu. „Výsledky z naší země i ze zahraničí ukazují, že společnosti, které model využívají, dosahují zlepšení hospodářských výsledků o 40 až 60 procent oproti těm, které modelu nevyužívají. Výrazné zlepšení výsledků můžeme vidět i u organizací veřejné správy a dalších nekomerčních organizací,“ upozornil Ryšánek.

Stát se vítězem ceny stojí velké úsilí, tento fakt v rozhovoru pro ČT24 potvrdil děkan strojní fakulty VŠB Petr Horyl: „My jsme se sešli s významnými hráči podnikatelské sféry, od Vítkovic počínaje až po ty, co dodávají automobilovému průmyslu.“ Výsledky těchto jednání pak podle jeho slov škola zapracovala do výuky.

Národní cena ČR za jakost je nejvyšším oceněním, které mohou organizace získat v oblasti managementu kvality. Toto ocenění hodnotí firmu či organizaci nejen po stránce kvality produkovaných výrobků či služeb, ale i podle kvality managementu, vztahu k zaměstnancům, k životnímu prostředí a ke společnosti. Obdobná prestižní ocenění jsou udělována ve více než 80 zemích světa. Vítězové národních cen v Evropě mohou usilovat o Evropskou cenu za kvalitu.

„Péče o kvalitu v různých oblastech je v zájmu jak spotřebitelů, tak i komerčních organizací a veřejného sektoru. Programy Národní politiky podpory jakosti nám přinášejí úspěšnější firmy, efektivnější organizaci veřejné správy a kvalitnější zboží a služby občanům. V tom je jejich přínos nezpochybnitelný,“ podotkl předseda Rady ČR pro jakost Robert Szurman.