Automobilka Saab požádala o ochranu před věřiteli

Stockholm - Ztrátový švédský výrobce automobilů Saab požádal o ochranu před věřiteli. Doufá, že tak bude mít dostatek prostoru pro restrukturalizaci svých aktivit. Saab patří největšímu americkému výrobci automobilů General Motors, který se sám topí kvůli hospodářské krizi ve velkých finančních problémech vyhrocených ztíženým odbytem.

„Prozkoumali jsme a budeme dále zkoumat všechny dostupné možnosti pro financování či prodej Saabu a bylo rozhodnuto, že oficiální reorganizace bude nejlepší cestou k vytvoření skutečně nezávislého tělesa připraveného pro investice,“ prohlásil šéf společnosti Jan-Ake Jonsson. Žádost o reorganizaci je alternativou pro přímé vyhlášení bankrotu. Proces je obdobou opatření z amerického zákona o bankrotech, které dává insolventní firmě šanci na ozdravení pod dohledem soudu.


Saab podle dokumentů předložených soudu prodělal v loňském roce zhruba tři miliardy švédských korun (téměř osm miliard korun). Letos očekává podobnou ztrátu kvůli klesající poptávce, zastarávajícím modelům, nadměrným výrobním kapacitám a vysokým nákladům.