Kampaň k volbám do EP postaví sociální demokraté na opatřeních proti krizi

Praha - Základem kampaně sociální demokracie před volbami do Evropského parlamentu bude podle lídra kandidátky Jiřího Havla program proti krizi. Sociální demokraté hodlají také usilovat o to, aby k volbám přišlo co nejvíce lidí. Chtějí je přesvědčit o tom, že unie je místem, kde se řeší i vnitřní problémy Česka. Šéf nejsilnější opoziční strany v úvodním vystoupení řekl, že evropské volby musí být druhým referendem o vládě Mirka Topolánka. Havel vyhlásil heslo: "Řekněte našemu programu ano a řekněte vládě ne."

Čeští sociální demokraté hodlají podle Havla postupovat v kampani společně se svými kolegy v ostatních zemích EU. Krize má evropskou dimenzi, a proto jen společné akce proti ní mohou být účinné. Nikdo nemá rád černé pasažéry, proto se i Česká republika musí zapojit, zdůraznil Havel.

Jiří Havel:

„První částí toho programu je celoevropský program, který připravila evropská sociálnědemokratická strana jejímž pevným členem je česká sociální demokracie. Druhou částí programu je náš program proti krizi.“


Vláda podle ČSSD dosud neprosadila jediné opatření

Sociální demokraté tvrdí, že vláda dosud nepředložila Poslanecké sněmovně opatření proti krizi. Havel dnes řekl, že ke stabilizaci ekonomiky je potřeba především zastavit vládní reformy. Podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vládní reforma veřejných rozpočtů dokonce přispěla k tomu, že hospodářský růst se zastavil ještě dříve, než se v Česku projevila světová finanční krize. „Díky špatné Topolánkově hospodářské politice se v roce 2008 nerealizoval růst až 70 miliard korun, není žádných pochyb, že vláda loni na podzim krizi podcenila,“ řekl Sobotka. Kabinet podle něj veřejnost nepřipravil na zpomalení výroby a růst nezaměstnanosti.

V praxi v legislativě vláda dosud neprosadila jediné opatření, které by směřovalo proti hospodářské krizi, zdůraznil Sobotka a předložil delegátům sociálnědemokratický protikrizový balíček známý několik týdnů. Vláda hodlá svoje opatření představit v nejbližších dnech.

Sociální demokraté chtějí mírnit dopady krize 

Místopředseda Zdeněk Škromach uvedl, že sociální demokracie chce zmírňovat dopady krize především na prosté občany, kteří za ni nemohou. Seniorům navrhuje například kompenzaci následků krize vyplacením mimořádného důchodu 2400 korun. K dalším opatřením, které ČSSD navrhuje patří snížení spodní hranice DPH z devíti na šest procent s cílem zlevnit potraviny, léky či jízdné ve veřejné dopravě, prodloužení podpory v nezaměstnanosti z pěti na šest měsíců a její zvýšení v prvních měsících na 80 procent průměrného čistého výdělku a zavedení mimořádných půjček pro studenty a mladé rodiny. ČSSD rovněž navrhuje podporu domácí poptávky, zastavení „asociálních“ reforem, zrušení rovné daně, zlepšení regulace finančního sektoru a zlepšení přístupu k úvěrům pro české podniky.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24