Francie nakročila koncem roku překvapivě svižně do recese

Paříž - Francouzská ekonomika, které se zatím vyhýbala recesi, zažila v posledním kvartálu loňského roku prudký pokles. Hrubý domácí produkt klesl o 1,2 procenta, zatímco ještě ve třetím čtvrtletí rostl o 0,1 procenta. Oznámil to v dnešních předběžných údajích francouzský statistický úřad INSEE. Údaje přitom vyšly kvůli protestu zaměstnanců úřadu o den dříve, než byly naplánovány.

Za celý rok HDP podle INSEE zpomalil růst na 0,7 procenta z tempa 2,1 procenta v roce 2007. Ministryně hospodářství Christine Lagardeová na základě nových údajů odhadla, že v letošním roce výkon ekonomiky klesne o více než jedno procento. Propad v závěru roku byl podle ní důsledkem krize v automobilovém sektoru a výrazné tendence firem zbavovat se zásob.

Pokles na konci roku vedl export, který klesl o 3,7 procenta, zatímco dovoz ztratil 2,2 procenta. Celková domácí poptávka se snížila o 0,8 procenta. Investice klesly o 1,1 procenta, spotřeba domácností byla vyšší o 0,5 procenta a veřejná spotřeba rostla o 0,1 procenta. Firemní zásoby se snížily o 0,9 procenta, uvedl INSEE.