Začíná veletrh Holiday World, zájem o cestování neklesá

Praha - Od čtvrtka až do neděle mohou na holešovickém výstavišti v Praze zájemci navštívit největší veletrh cestovního ruchu v Česku Holiday World. Víkend bude patřit veřejnosti, ve dny konce pracovního týdne si dají dostaveníčko zástupci cestovních kanceláří a dalších turismem dotčených organizací, aby si sdělili nejnovější trendy v oboru. Zájem o rekreaci podle nich neupadá ani vstříc finanční krizi nebo oslabování české měny, lidé jen cestují na kratší vzdálenosti. Světová organizace cestovního ruchu nicméně očekává pro letošní rok pokles turistů, nejhůře na tom má být Evropa.

„Nemyslím si, že lidé přestanou cestovat, budou hledat bližší cíle, levnější dovolenou, budou měnit své zájmy,“ uvedl zástupce Asociace cestovních kanceláří v ČR Jan Papež. Například na pražském veletrhu žádný nezájem poznat není. „Registrujeme přibližně stejný počet vystavovatelů jako loni, tedy 700,“ pochlubil se Libor Patočka, manažer Holiday World.

Koruna vůči světovým měnám oslabuje, to zdražuje Čechům jejich dovolené. Stejně tak, by se slabá měla promítnout do nákladů cestovních kanceláří a následného zdražení zájezdů. „Na trhu je silný konkurenční boj, ani v minulé sezóně se neprodávalo tak za katalogové ceny, jako za ceny first moment, last moment,“ myslí si Papež. „Finální realizované ceny nebudou ani letos jiné,“ dodal. Nebezpečí pro zákazníka může tak být jediné, zdražení dovolené těsně před odjezdem. „Kanceláře mají ze zákona právo tři týdny před realizací dovolené zvýšit cenu v reakci na kurz až o deset procent a určitě toho skrz slabou korunu někteří využijí,“ odhadl Papež. Dalším trendem bude podle obou hostů Studia ČT24 stěhování turistů do regionů, na to by měla zareagovat i nabídka v krajích.

Letošní novinky

Tradiční marketing cestovních kanceláří a destinací letos oživí i projekce cestopisných filmů. Mezi zeměmi jsou letos novými vystavovateli Moldavsko nebo Sýrie, partnerskou zemí veletrhu je Chorvatsko, jedna z tradičních destinací českých turistů, Itálie zase bude na výstavišti okupovat největší prostor.