Faymann s Topolánkem rakouský trh práce neotevřeli, na jádru se neshodli

Praha - Rakousko se nechystá letos plně otevřít svůj pracovní trh lidem z nových členských států EU a bariéry zachová až do konce dubna 2011. Po jednání s českým premiérem Mirkem Topolánkem to dnes prohlásil rakouský kancléř Werner Faymann. Češi a občané dalších unijních nováčků musí mít v Rakousku pracovní povolení. Svůj trh práce si chrání i Německo, Dánsko a Belgie. Premiérská schůzka se věnovala také tradičním česko-rakouským tématům, ideologickému sporu o energetický mix a provázanosti českého a rakouského bankovnictví.

Banky spolupracují…

České banky, které jsou z velké části v rukou rakouských mateřských společností, pošilhávají po likviditě, jakou disponují banky v rámci eurozóny. „Vlády by měly zajistit, že banky ve východní a jižní Evropě budou mít dostatečnou likviditu. Podobně to udělaly vlády západní Evropy,“ uvedl Faymann. Rakouské banky mají v zemích střední a východní Evropy rozpůjčováno 230 miliard eur, to odpovídá skoro 70 procentům rakouského HDP. Takto závislá není na vývoji v regionu žádná jiná západoevropská země.

…trhy práce ne

V bankovnictví je provázanost extrémní, spojitost trhů práce ale téměř nulová, ať už na papíře tím, že Rakousko hodlá blokovat Čechům vstup na pracovní trh až do nejzazší možné doby, tedy roku 2011, nebo i tím, že fakticky je to úplně jedno, protože slovy Topolánka „ani nenaplňujeme kvóty pendlerských dohod“.

„Principiálně chceme přechodná opatření tak, jak byla nastavena, také vyčerpat,“ řekl Faymann s tím, že je to vnitropolitické rozhodnutí jeho země. Spolkový kancléř dodal, že Rakousko už přijalo opatření, která volný pohyb pracovníků zlepšují. Zmínil se například o vědcích a odbornících.

Topolánek s Faymannem také jednal o ekonomických problémech v Evropě a energetice. V této souvislosti rakouský kancléř zopakoval, že jeho země je proti jaderné energii. „Netýká se to jen Temelína, ale jaderné energie jako takové,“ připomněl častý bod sporů mezi oběma státy.

Faymann se dnes v Praze setkal také s prezidentem Václavem Klausem. Hovořili spolu o vzájemné spolupráci obou států a o finanční a hospodářské krizi, uvedl v prohlášení Hrad. Ve stejný den byl v Rakousku český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který stálé radě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) představil priority českého předsednictví EU.