NKÚ: Některé státní instituce mrhají penězi

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dnes zveřejnil nejzávažnější případy, kterými se v letošním roce zabýval. Závažná pochybení veřejných institucí odhalil hned na několika místech, co je ale horší, řada státních institucí podle něj mrhala penězi. V případě České pošty kvůli tomu dokonce padlo i několik trestních oznámení.

Česká pošta investovala stovky milionů korun v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Odštěpné závody České pošty často zadávaly projektové a stavební práce bez odpovídající přípravy a bez výběrových řízení, což vedlo k výrazně neefektivnímu nakládání s penězi. Takové chování Nejvyšší kontrolní úřad odhalil například při stavbě ústecké poštovní třídírny. Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala nelze vyčíslit, o kolik stát v tomto případě přišel, NKÚ může pouze konstatovat, že zákon o zadávání veřejných zakázek byl přímo obcházen.

Chybovalo i ministerstvo spravedlnosti a financí

Pochybení odhalil úřad ale i v investicích do stavby justičních paláců v Ústí nad Labem a v Brně. V Ústí bylo velmi nevýhodné zejména partnerství veřejného a soukromého sektoru, tedy situace, kdy palác staví soukromá firma a stát jí potom investici splácí. Podle kontrolorů byly podmínky pro stát v tomto případě nastaveny jednoznačně nevýhodně.

Kritice ale neušlo ani ministerstvo financí, které nevedlo účetnictví například u některých kapitol státního dluhu. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob chyby přiznává: „Věci, které nám byly v minulosti vytýkány, teď velmi rychle napravujeme a určitě budeme apelovat i na ostatní úřady, aby braly hospodaření se státními prostředky velmi vážně.“ Jeho slova potvrzuje i Dohnal. „Z posledních kontrolních akcí vidíme, že to zlepšení opravdu nastává,“ říká.

Nejvyšší kontrolní úřad, který vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu, letos prověřil 38 institucí. Ve srovnání s rokem 2007 to bylo o 10 kontrol více. V příštím roce chce NKÚ provést zhruba 30 kontrolních akcí, zejména v oblasti infrastruktury a prostředků z Evropské unie.

  • Nejzávažnější zjištění NKÚ v roce 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/580/57978.jpg
  • Trestní oznámení NKÚ 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/580/57979.jpg