Sobotka: Vláda podcenila vliv ekonomické krize na Česko

Praha - Na základě aktuálních čísel průmyslové výroby, poklesu odběru elektrické energie a nižšího schodku obchodní bilance je jasné, že ekonomická krize již dorazila i do České republiky. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl první místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, který v této souvislosti kritizoval vládu za nečinnost a podcenění dopadu finanční krize na Českou republiku. Sobotka se domnívá, že kabinet narozdíl od vlád okolních zemí pro zastavení hospodářské krize a pro zvýšení hospodářského růstu neudělal nic.

Právě globální recese ekonomiky se podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Otázky Václava Moravce obává přes osmdesát procent lidí v Česku.

Vláda by podle Sobotky měla v rámci rozpočtu vytvořit rezervu 20 až 30 miliard korun,  které použije na podporu exportu a zaměstnanosti. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce vyčkat s rekonstrukcí státního rozpočtu na statistická data z konce letošního roku a až podle nich se rozhodnout, zda změnit státní rozpočet či podpořit export.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Sobotka v OVM

„Naše vláda udělala jednu věc, pod tlakem EU zvýšila pojištění vkladů v bankách, ale to přece nezastaví hospodářskou krizi, to nezvýší hospodářský růst.“

Sobotka tvrdí, že vláda celou situaci podcenila a dlouho se tvářila, že Česká republika zůstane jakýmsi ostrůvkem stability. „Tohle není mělký cyklický výkyv, to je hluboká krize. Standardní metody, které vláda používá každý rok a nezměnila je, nebudou stačit,“ vysvětlil Sobotka s tím, že vlády na Slovensku, v Německu a v Rakousku přijaly již opatření a balíky akcí na podporu hospodářského růstu. Sociální demokraté dále tvrdí, že je nutné podpořit export, podpořit zvýšení domácí poptávky a udržet sociální smír.

Nečas: Náš trh je na krizi připraven,  krize se zbavíme do dvou let

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se naopak domnívá, že vláda se na nižší hospodářský růst připravuje již dva roky. „My jsme s předstihem dělali sociální reformy s výhledem, že období vysokého ekonomického růstu nebude trvat věčně, že přijde cyklus ekonomického zpomalení,“ hájí se Nečas s tím, že vláda dělala takové změny zákonů, které snižují závislost lidí na sociálních dávkách, motivují obyvatelstvo k rychlému hledání zaměstnání a vytvářejí podmínky pro pružný trh práce.

Vláda sice podle Nečase očekává nárůst nezaměstnanosti, nicméně ten „nárůst nezaměstnanosti je nutné vidět v kontextu toho, že u nás je více než 110 tisíc pracovních míst a že u nás je zaměstnáno 290 tisíc cizinců,“ dodal Nečas s tím, že zde je možné vidět určitý rezervoár pracovních míst.

Pro Nečase je nejhorší recese v eurozóně. Eurozóna zaznamenala mírný ekonomický pokles, dokonce v říjnu se jednalo o nejvyšší pokles průmyslové výroby za posledních 15 let. Problém ministr Nečas vidí zejména v tom, že ČR je extrémně závislá na exportu. „Téměř 80 procent našeho HDP souvisí s exportem,“ dodal Nečas s tím, že Česko by se podle něj mohlo z dopadů ekonomické krize dostat do dvou let. Zdůraznil ale, že vývoj situace bude závislý na podmínkách v eurozóně - hlavně v Německu.

ČSSD chce na dva roky snížit sníženou sazbu DPH z 9 na 6 procent

Sociální demokraté na začátku příštího roku navrhnou, aby snížená sazba daně z přidané hodnoty, která se vztahuje například na potraviny, klesla na dva roky z nynějších devíti procent na šest procent. Snížení DPH by podle Sobotky v době zpomalení růstu české ekonomiky mohlo podpořit tuzemskou poptávku. Nečas návrh označil za naivní a populistické opatření, které by na cenu potravin nemělo žádný vliv, pouze by snížilo příjmy státního rozpočtu.

„Stávající vláda zvedla sníženou sazbu DPH z pěti na devět procent. My se domníváme, že by stálo za to na dva roky sníženou sazbu opět snížit někam zhruba na šest procent tak, abychom opět podpořili domácí poptávku. Snížilo by to například ceny potravin a ceny některého dalšího zboží a mohlo by to v době ekonomické krize pomoci,“ uvedl Sobotka.

Deficit rozpočtu by se příští rok mohl zvýšit až na 70 mld korun

Schodek státního rozpočtu by se podle ministra Nečase příští rok mohl kvůli zpomalení české ekonomiky zvýšit až na 70 miliard korun. Ministr k tomu dodal, že v případě recese tuzemské ekonomiky může být deficit i vyšší. Schodek rozpočtu na příští rok vláda naplánovala na 38,1 miliardy korun. Vláda podle Nečase na začátku příštího roku rozpočet přehodnotí podle toho, jak se bude česká ekonomika vyvíjet v závěru letoška. S odhadem ministra Nečase souhlasil i Bohuslav Sobotka.

Ministr financí Miroslav Kalousek však tento týden připustil, že schodek státního rozpočtu na příští rok by se ve skutečnosti mohl pohybovat v rozmezí 50 až 60 miliard korun. Také on ale přitom nevyloučil, že v případě nepříznivého ekonomického vývoje by mohl být deficit i vyšší.

  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/577/57699.jpg
  • Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/578/57704.jpg
  • Státní rozpočet na rok 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/560/55928.jpg