Boeing počtvrté posunul termín dodání Dreamlinerů, teď na rok 2010

Chicago - Objednávky aerolinek na největší osobní letadlo světa Boeing 787 Dreamliner tak mají opět odklad. Americký výrobce je ve skluzu dvou let proti původním smlouvám. Další nejistý termín? První čtvrtletí roku 2010. Boeing to může mrzet dvojnásob, neboť o letouny je zájem a ocenění touhy po nových letadlech ztrácí svou cenu, umazává-li ji penále za prodlení.

Tentokrát společnost uvádí jako důvod opoždění dodávek proběhnuvší stávky mechaniků, kvůli jejichž protestům stála výroba. Přitom podle sdělení Boeingu jsou skoro všechny potřebné atestace, zkoušky a zalétání strojů v poslední finální fázi. Zpoždění má tak zřejmě jiný než technický problém. Ekonomický. Boeing by se mohl snažit spekulovat na ceně a podmínkách dodání.

První Dreamlinery jsou ve vzduchu už od července 2007 a odborná veřejnost si vysoce cenila neobvykle hbitého zkušebního provozu nových strojů. První objednávka Nippon Air měla slíbené stroje obdržet v srpnu 2007, teď nemá ani termín, bylo jí prý jen řečeno, že se očekává další minimálně půlroční zpoždění.

Dodneška Boeing eviduje na Dreamlinery 895 objednávek v hodnotě 155 miliard dolarů. Zpoždění kromě toho, že sráží tuto sumu, sráží i hodnotu společnosti. Od prvního zpoždění v říjnu 2007 spadly akcie firmy o 60 procent.

Problémy má i jediný vážný konkurent Boeingu, evropský Airbus. Model A-380 sice zvládl tříměsíční testy podobně jako Boeing, dodávky se ale také nebudou krýt s původními termíny. Stejně jako u 380 se podobné zdržení čeká u redesignu menší 350.