Poslání balíku bude od ledna až o 10 korun dražší

Praha - Česká pošta připravuje od ledna příštího roku zdražení některých svých služeb. Konkrétně bude účtovat více za posílání balíků, a to až o deset korun. Cena obyčejného balíku do dvou kilogramů se zvýší z nynějších 38 na 43 Kč, cena cenného balíku do 15 kilogramů vzroste z 81 na 91 korun. Jak dnes uvedla Česká pošta v tiskové zprávě, ceny doručování dopisů se nezmění.

„U cen balíkových služeb, které jsou součástí neregulovaného prostředí tržní konkurence, dochází k mírnému cenovému posunu. Příčinou je zvyšující se cena práce a s tím související nárůst provozních nákladů pošty,“ uvedl mluvčí firmy Ivo Mravinac. V mezinárodních poštovních službách se tarify nemění.

Pošta naposledy zvyšovala ceny na začátku letošního roku. Obyčejný balík do dvou kilogramů tehdy podražil o osm korun, do deseti kilo pak o 11 korun. Známka na dopis od letošního ledna stojí deset korun místo 7,50 korun.

Pošta nebude jen zdražovat 

Vedle změny některých cen pošta od ledna zvýší maximální hmotnost doručovaných zásilek z 15 na 20 kilogramů, což je dvojnásobek požadavku evropské směrnice. Další novinkou bude možnost požádat o opakované doručení zásilky elektronickou cestou na adrese www.ceskaposta.cz.

Společnost zároveň změní slevovou politiku pro velká firemní podání. Podle mluvčího Mravinace by měl být nový systém více přehledný a méně komplikovaný. Pošta provozuje 3400 poboček a za loňský rok vydělala 795 milionů korun.

Vydáno pod