Jeden z největších těžařů světa - Rio Tinto - propustí 14 000 lidí

Melbourne - Třetí největší těžařská firma světa - Rio Tinto - chce v nejbližší době zrušit 14 tisíc pracovních míst. Společnost navíc také dnes oznámila, že sníží kapitálové výdaje a prodá některá aktiva. Rio Tinto dluží kvůli propadu světových cen komodit téměř 40 miliard dolarů, a zmítá se tak ve smrtelné agonii.

14 tisíc lidí představuje přibližně 13 procent zaměstnanců firmy. „Drastické časy volají po drastických opatřeních,“ reagoval na oznámení analytik Tim Schroeders z melbournské společnosti Pengana Capital. Zároveň ocenil velkou snahu firmy bojovat o přežití.

K razantnímu opatření firmu nutí velké zadlužení, kvůli kterému minulý měsíc stáhl svou nabídku na převzetí její rival BHP Billiton, který o převzetí Ria Tinta usiloval od února. Jeho rozhodnutí mělo destruktivní vliv na cenu akcií Ria. Za poslední měsíc se propadly o 54 procent.

Poté, co firma oznámila propuštění a snahu o snižování nákladů, začaly její akcie na londýnské burze růst - na začátku obchodování až o 10 procent. Očekávání podobného zásadního kroku ze strany investorů vyhnala nahoru rovněž ceny akcií v Austrálii. V závěru dnešního obchodování na tamní burze si připsaly 12 procent.