Toxické je v Irsku i hovězí

Brusel - Nadměrné množství rakovinotvorného dioxinu potvrdily testy i u části irského hovězího dobytka, který konzumoval totéž kontaminované krmivo jako místní vepři. Potvrdily to dnes testy, které irská vláda nechala udělat u 11 dobytčích farem v zemi. Na rozdíl od vepřového však Irsko své produkty z hovězího z trhu stahovat nehodlá.

Nepovolené hladiny dioxinu byly zjištěny u tří z 11 prověřovaných stád, sdělil na tiskové konferenci irský ministr zemědělství Brendan Smith. Podle něj tento výsledek neznamená pro veřejnost zdravotní riziko a kromě kontaminovaného masa proto Irsko další produkty z domácího hovězího z trhu stahovat nebude. Irští činitelé dodali, že hladiny dioxinu zjištěné u hovězího dobytka byly mnohem nižší, než jaké byly minulý týden nalezeny u prasat.

Evropská komise v pondělí vyzvala země Evropské unie, aby zablokovaly veškeré dodávky irského vepřového a produktů z něj, aby zabránily průniku masa kontaminovaného rakovinotvorným dioxinem do potravinového řetězce. Komise také potvrdila informace českých úřadů, podle nichž se na český trh kontaminované irské maso nedostalo.

Vydáno pod