Irsko stahuje z trhu vepřové kvůli kontaminaci dioxinem

Dublin - Irská vláda o víkendu nařídila potravinářskému průmyslu, aby stáhl z trhu všechny produkty z vepřového masa domácí výroby kvůli kontaminaci rakovinotvorným dioxinem. Podle českých úřadů v Česku nebezpečí nehrozí, protože se kontaminované maso na český trh nedostalo.

Testy podle vlády ukázaly, že obsah dioxinů v některých produktech přesáhl až dvěstěkrát bezpečnou úroveň. Za zvýšeným množstvím dioxinů podle vládních představitelů stojí kontaminované krmivo od jednoho z dodavatelů. „Krmivo od tohoto konkrétního dodavatele odebíral velmi omezený počet farem,“ řekl ministr zdravotnictví Brendan Smith. Předběžné důkazy podle vlády naznačují, že problémy s kontaminací dioxinem začaly letos v září.

„O případu víme, průběžně totiž dostáváme informace prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva v EU. Zatím jsme ale neobdrželi informaci, že by se toto kontaminované maso dostalo do ČR,“ řekla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Evropská komise: Irská vláda postupovala správně a rychle

Prezident irského svazu farmářů Padraig Walshe uvedl, že na trh se brzy dostanou čerstvé produkty z vepřového masa z farem, které kontaminace nezasáhla. „Očekávám, že pro spotřebitele bude v prodeji naprosto bezpečné vepřové maso od poloviny týdne,“ dodal. 

Evropská komise označila krok irské vlády za správný a rychlý. „Komise má dojem, že irské úřady činí správná opatření, takže je právě nyní situace zvládána včasně a dobře,“ řekl jeden z představitelů komise. Irsko loni vyvezlo vepřové maso v hodnotě 368 milionů eur (9,5 miliardy korun). Polovina tohoto exportu směřovala do Británie.