Obama představil podrobnosti svého plánu na pomoc ekonomice

Washington - Plán příštího prezidenta Spojených států Baracka Obamy na podporu ekonomiky a vytvoření minimálně 2,5 milionu pracovních míst zahrnuje největší investice do infrastruktury od 50. let minulého století a rozsáhlé úsilí o snížení energetických potřeb vlády. Počítá rovněž se značným rozšířením přístupu k vysokorychlostnímu internetu a modernizací škol po celé zemi. Obama to řekl v pravidelném rozhlasovém pořadu Demokratické strany.

Obama, který nastoupí do úřadu 20. ledna, již dříve přislíbil, že rychle dostane Spojené státy z hospodářské recese. Hloubku této recese ukázala v pátek zpráva, podle níž se počet pracovních míst v USA v listopadu snížil o 533 000, tedy nejvíce za 34 let. Míra nezaměstnanosti stoupla na 6,7 procenta, nejvýše za 15 let.

Obama plánuje vytvořit minimálně 2,5 milionu pracovních míst do roku 2011. „Nejprve spustíme velké úsilí o zvýšení energetické hospodárnosti vládních budov. Naše vláda platí největší účet za energii na světě,“ řekl Obama. Dodal, že modernizace topných systémů a instalace úsporných žárovek ve vládních budovách ušetří daňovým poplatníkům miliardy dolarů a vytvoří nová pracovní místa.