Manažeři banky UBS dobrovolně vrátí odměny ve výši 33 milionů franků

Curych - Bývalý šéf švýcarského bankovního gigantu UBS Marcel Ospel a další manažeři vrátí bance ze svých odměn celkem 33 milionů švýcarských franků (543,41 korun), a to zcela dobrovolně. Jejich rozhodnutí ale předcházela masivní kampaň ve švýcarských médiích proti nadměrným odměnám bankovních bossů. UBS ani Ospel ovšem neuvedli, jaký podíl z celkově vyplacených odměn se manažeři rozhodli vrátit.

Akcie banky na překvapivý krok reagovaly kladně a prudce posílily o 8,5 procenta. Gesto tak pomohlo titulu natolik, že si vedl lépe než emise ostatních společností z odvětví finančních služeb.

Ospela, který opustil pozici předsedy správní rady UBS v dubnu, média ve Švýcarsku opakovaně vyzývala k tomu, aby odměny vrátil. Banka totiž ještě pod jeho vedením spustila riskantní a agresivní strategii, která ale s postupující finanční krizí málem přivedla UBS k bankrotu. Ospelovy odměny údajně představují více než dvě třetiny vracené sumy.

Marcel Ospel, bývalý předseda představenstva UBS:

„Doufám, že můj čin pomůže zklidnit situaci, která je pro mě v poslední době nepředstavitelná.“


UBS doplatila na kolaps na nafouknutém americkém trhu hypoték, nyní ji pronásleduje silná kritika za systém odměn. Proto před několika dny představila transparentnější systém bonusů a oznámila, že letos její vedení žádné odměny nedostane.


Stát musel do UBS kvůli jejím problémům nalít šest miliard franků, což vyvolalo nebývalé rozhořčení veřejnosti. V jinak zdrženlivém Curychu se před sídlem UBS tento měsíc konala nevídaná demonstrace proti nepřiměřeným mzdám mezi špičkami v bankovním světě.