Mobilní síť třetí generace přichází. Nabídne internet rychlosti ADSL

Praha - Mobilní operátor Vodafone spustí od začátku příštího roku síť třetí generace UMTS. Technologie, která umožňí rychlé mobilní datové přenosy, bude zpočátku dostupná jen ve vybraných částech Prahy. Technologii už používají konkurenční Telefónica O2 a T-Mobile. Zatímco T-Mobile se spíše zaměřuje na vývoj sítě čtvrté generace, O2 chce novou sítí pokrýt do dvou let 30 českých měst.

Rychlost připojení k internetu je pro zákazníky mobilních operátorů čím dál důležitější a ti si to dobře uvědomují. Po roce 2010 se podle odborníků lidé budou z více než 60 procent připojovat k internetu právě z mobilních telefonů.

„Zejména pro firemní zákazníky, kteří se potřebují připojovat, navštěvovat webové stránky, potřebují pracovat s mailem, je rychlost připojení poměrně důležitá,“ potvrzuje analytik Jan Lodl.

Telefónica O2 a T-Mobile své sítě třetí generace  zprovoznili už před třemi roky. Jejich služby využívá přes 200 tisíc zákazníků. T-Mobile ale tuto síť zatím využívá jen k internetovému připojení z počítačů. Podle Lodla nabídne technologie UMTS rychlosti připojení srovnatelné s technologií ADSL, tedy s rychlým připojením přes pevnou linku.

Zatímco T-Mobile se dnes už zaměřuje na zprovoznění sítě čtvrté generace, která umožní stahovat data rychlostí i přes 300 megabitů za sekundu, Telefónica O2 chce stávající síť (UMTS) rozšířit a během dvou let s ní pokrýt až 30 měst České republiky.

Vydáno pod