Finanční krize snížila zájem o byty a domy, developerům přesto také pomáhá

Praha - Prodej bytů v České republice vinou finanční krize a zhoršené dostupnosti úvěrů klesá. Oproti minulému roku se zájem Čechů o pořízení bydlení propadl až o třetinu, a dostal se tak zpět na úroveň z let 2005 a 2006. Přesto současné turbulence na trzích mají pro developery i své výhody. Jednou z nich je například snazší dostupnost stavebních pozemků.

Prodej bytů, a to nových i starých, se propadá. Přesto není třetinové snížení potávky pro developery žádným překvapením. Vzhledem k tomu, že se od 1. ledna zvyšovala daň z přidané hodnoty na stavební práce, což se promítlo i do cen bytů, snížení poptávky očekávali. „Pesimistické výhledy, které jsme si dělali, počítali s propadem o 50 procent,“ prozradil předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský.


Růst cen ochladl

Nižší poptávka po nemovitostech se promítla samozřejmě i do jejich cen. V Praze sice zatím k drastickému poklesu cen nedochází, ve většině lokalit se ale růst cen zastavil. Zdražování se drží pouze velmi kvalitní lokality, většinou v centru města nebo v blízkosti stanic metra. „V dobrých lokalitách bude růst cen v rozmezí 5 až 10 procent,“ upřesnil Kunovský.

Růst cen se zastavil zejména v případě panelových domů. Jejich vysoké tržní ceny, někdy i na úrovni nových bytů, neměly v reálném vývoji opodstatnění. Podle odborníků ceny neúměrně vyšrouboval fakt, že se panelové domy nacházejí často v místech s dobrou dopravní dostupností. Navíc panelovým domům hrálo do karet také to, že řada developerských projektů ve stejných lokalitách nebyla ještě dokončená. Do budoucna by ale tento trend měl vymizet.

Výzva do budoucna: nalákat spekulanty 

Developeři, ale i realitní kanceláře vidí významnou výzvu také v tom, že by pokles poptávky po bydlení mohl vykompenzovat nárůst zájem investorů, kteří hledají bezpečný přístav pro své peníze. Mohl by tedy vzrůst podíl tzv. spekulativních nákupů nemovitostí. Ekonomové jsou ale k tomuto trendu spíše skeptičtí. Přesun zájmu k nemovitostem se bude týkat jen těch investorů, kteří nepožadují výnos rychle, ale jsou schopní nechat peníze v jednom projektu delší dobu.

Finanční krize snižuje poptávku po stavebních pozemcích

I když finanční krize ztěžuje prodej nemovitostí, velcí developeři v ní vidí i pozitiva. Jedním z nich je snazší dostupnost stavebních pozemků. „Jak se malým developerům komplikuje financování, tak prodávají pozemky i celé rozpracované projekty,“ popsal výhodu velkých hráčů na trhu Kunovský. V zápětí ale politoval, že na ceně pozemků se to zatím neodrazilo, ovlivnilo to pouze jejich dostupnost.

Snáze se najímají i stavebníci

Významné zjednoduší situace developeři zaznamenali i v dostupnosti stavebních firem. Trend je zde v podstatě srovnatelný jako v případě dostupnosti stavebních pozemků. „Byli jsme zvyklí na přehřátí trhu, kdy developer takřka s prosíkem hledal stavebníky. Dnes nám dá nabídku v podstatě každý,“ konstatoval Kunovský.

Velké české developerské společnosti věří, že se český realitní trh nebude otřásat podobně jako ten americký a britský, které hlásí pokles prodejů na dlouholetá minima. Velmi pozitivně vítají také rozhodnutí České národní banky snížit základní úrokovou sazbu na 2,75 procenta. Pokud ji budou následovat i komerční banky, budou mít developeři vyhráno. Úvěry se stanou dostupnější, a české domácnosti tak budou více motivovány k pořízení vlastního bydlení.

  • Sídliště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/66/6544.jpg
  • Dělníci při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/4/376.jpg