Němcům se nelíbí drahý benzin v Česku

Berlín - Ceny pohonných hmot v Česku i přes zlevňování v posledních týdnech stále převyšují evropský průměr. U tuzemských pump je cena benzinu vyšší o 1,20 Kč a nafty téměř o dvě koruny, než je evropská průměrná cena. Český řidič za litr benzinu průměrně zaplatí 29,04 koruny, litr nafty pořídí za 30,01 koruny. Ve svém pravidelném srovnání cen pohonných hmot v Evropě na to upozornil ústřední německý autoklub. Server Clever Tanken pak vzpomíná na doby, kdy rozdíly v cenách benzínu v zahraničí byly daleko propastnější.

Z okolních zemí je benzin dražší ale pouze právě v Německu, a to téměř o dvě koruny. V Polsku lze litr benzinu natankovat téměř o tři koruny levněji než v Česku, v Rakousku o více než dvě koruny a na Slovensku je benzin levnější zhruba o 25 haléřů než v tuzemsku.

U nafty sáhnou nejhlouběji do kapsy z okolních zemí řidiči na Slovensku, kde si proti Česku připlatí téměř korunu na litru, o čtvrt koruny je dražší nafta v Německu. V Polsku je litr nafty levnější o více než čtyři koruny a v Rakousku o více než dvě koruny.

Žebříčku evropských zemí vévodí tradičně nejdražší Norsko, kde motoristé platí za litr benzinu i nafty v přepočtu téměř 38 korun. K nejlevnějším zemím patří vedle Ruska pobaltské země, kde stojí litr benzinu kolem 23 korun.

Rozdíly v cenách pohonných hmot napříč Evropou lze podle analytiků přičíst zejména různě vysokým sazbám spotřebních daní v jednotlivých zemích. Paliva jsou nejdražší tam, kde jsou i nejvyšší daně ze spotřeby. Ceny ovlivňuje také různá míra konkurence a odlišnosti v přimíchávání biosložky.