Vlastník ČSOB požádal o státní pomoc

Brusel - Belgická bankovní skupina KBC, která vlastní také největší českou banku ČSOB, požádala belgickou vládu o poskytnutí garancí a hotovosti dohromady za 3,5 miliardy eur, tedy asi 88 miliard korun. Důvodem údajně není nedostatek financí, ale snaha o zklidnění investorů.

Akcie KBC se kvůli výprodejům investorů, kteří pochybují o jejím zdraví, v pátek propadly o sedm procent a dostaly se tak na nejnižší hodnotu za posledních 12 let. Bankovní skupina nedávno uvedla, že za třetí čtvrtletí očekává ztrátu až 930 milionů eur (asi 23,3 miliardy korun). Oznámení předcházela zpráva, že mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating u širší škály strukturovaných investičních produktů, do nichž KBC investovala.

KBC se v žádosti odvolává na nedávnou pomoc, kterou belgická vláda poskytla konkurenčním problémovým bankám Fortis a Dexia. Stát do nich dohromady nalil asi 12 miliard eur, aby zabránil jejich pádu.

Horší výsledky hospodaření čeká i ČSOB. Banka nedávno uvedla, že kvůli účetnímu přecenění majetku očekává snížení zisku, zdůraznila však, celkově zůstávají ČSOB i její belgická matka kapitálově silné. KBC bude o hospodaření za třetí čtvrtletí informovat 6. listopadu.