Ropa se obchoduje při 70 dolarech za barel, jaký dopad to má na Rusko nebo Arábii?

Praha - Ceny ropy klesly z obav o celosvětovou recesi a pokles poptávky až k 70ti dolarům za barel. Na roční minimum se dostaly strmým poklesem z ještě květnových téměř 150ti dolarů. Na mezitýdenní pokles o deset dolarů měla největší vliv aktuální ekonomická data ze Spojených států. O dopadu na ropné producenty a exportéry, především Rusko a Arábii, diskutovali ve Studiu 6 Cyril Bumbálek a Jan Šír.

Saudská Arábie je největším producentem i exportérem ropy na světě. „Pádem akciových trhů Arábie zatím dotčena není, je ale exportně závislá, pád ceny ropy se tamním představitelům rozhodně nelíbí,“ myslí si Cyril Bumbálek z Asociace pro mezinárodní otázky. „Krizí na finančních trzích přímo arabské trhy až tolik netrpí. Transparentní akciové trhy zde fungují snad jen v Dubaji nebo v Emirátech,“ přidal.

Poklesem ceny trpí i Rusko, například rozpočet může díky tak mohutnému cenovému výkyvu výrazně navýšit deficit. Krize by ale na běžné Rusy dopadnout nemusela. „Rusové mají ve zvyku investice v zahraničí nebo do nemovitostí, obecně svým trhům nevěří, proto v případě poklesu výkonnosti burzy nebo rozpadu současné finanční architektury nemusí tolik smutnit,“ upozornil Jan Šír z Institutu mezinárodních studií.

Spojené státy budou nuceny šetřit. Spotřeba ropy například podle prognózy Mezinárodní energetické agentury výrazně poklesne. Klíčová pro další vývoj cen bude mimořádná schůzka sdružení zemí OPEC. To obhospodařuje 40 procent světové poptávky.