Paroubek a Bursík v OVM: Krize se na českém finančním trhu výrazně nepodepíše

Praha - Udržení důvěry občanů ve stabilitu českých bank, zavedení eura, urychlení čerpání evropských fondů a obnovení koupěschopnosti občanů. To jsou podle Jiřího Paroubka kroky, jimž může Česká republika čelit současné globální hospodářské krizi. Předseda ČSSD to uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Spolu s předsedou Strany zelených a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem se v Otázkách shodli na tom, že světová ekonomická krize se na českém finančním trhu nijak výrazně nepodepíše.

Na rozdíl od ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) se předseda ČSSD domnívá, že je nezbytné stanovit přesný harmonogram zavedení eura. „Deset let jsme byli ostrovem stability díky hospodářské politice sociálnědemokratických vlád, důvěra lidí ve stabilitu českých bank může být proto velká,“ prohlásil Paroubek. Nicméně očekává zpomalení hospodářského růstu. Ekonomika a finance jsou globální a lze tedy předpokládat, že nestabilita ve světě se promítne i u nás, uvedl. Dodal, že ČSSD se dohodla na vytvoření odborné pracovní skupiny, která dopady světové krize na českou ekonomiku posoudí. Na rozbouřeném moři lépe propluje velká než malá loď, srovnal Paroubek postavení české koruny a eura.

ČSSD chce neomezenou garanci, Tlustý do 4 milionů, vláda 1,25 milionu

Martin Bursík má podle svých slov větší důvěru v analytiky České národní banky než v analytiky v Lidovém domě. Dodal, že vláda bude diskutovat o zvýšení garance vkladů z nynějších 25 tisíc eur (630 tisíc korun) na 50 tisíc eur (1,25 milionu korun). Vládní garance by podle Bursíka i Paroubka měla hlavně podpořit důvěru vkladatelů a stabilizovat finanční sektor. Paroubek se nicméně domnívá, že by vláda měla poskytnout stoprocentní garanci vkladů.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý v Otázkách řekl, že navrhne ve sněmovně zvýšení garancí za bankovní vklady na čtyři miliony korun. „To odpovídá 250 tisícům dolarů, které jsou přijaty v USA,“ vysvětlil s tím, že v 90. letech byla v České republice při vyplácení klientů zkrachovalých bank většinou stanovena právě hranice čtyř milionů korun.

Zelení mají na rozdíl od koaličních partnerů rovněž zájem na rychlém zavedení eura, uvedl předseda zelených. Bursík v příštím roce očekává růst HDP 4,6 procenta, podle Paroubka to ale není reálné.

Náměstek ministra financí Eduard Janota očekává, že růst české ekonomiky by mohl v příštím roce zpomalit na 3,6 až 3,8 procenta. To by podle něj znamenalo škrty ve výdajích státního rozpočtu v rozmezí deseti až 12 miliard korun. Stejné zpomalení růstu HDP předpokládá i Česká národní banka.

Krize možná povede k odkladu privatizace ČSA a letiště

V důsledku finanční krize by mohla být odložena privatizace Českých aerolinií (ČSA) a Letiště Praha, řekl dnes v Otázkách Janota. Podle Paroubka ale není možné s privatizací ČSA nadále vyčkávat a je třeba ji urychlit. Naopak s privatizací Letiště Praha podle něj není nutné pospíchat.

„Zatímco u Letiště Praha jde o finančně zajímavou stabilizovanou společnost, která produkuje zisk, tak v případě ČSA jde o společnost, která i díky konkurenci na trhu a problémům, které jsou v této době, například s cenou ropy, je ve zcela jiné situaci,“ prohlásil Janota.

Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka je důležité, aby budoucí majitel nemohl ze strategických důvodů utlumit fungování letiště. Dalším důležitým aspektem je podle něj otázka možného výnosu v souvislosti se současnou finanční krizí.