Island zoufale shání půjčky. Kdo ho spasí před bankrotem?

Reykjavík - Island přebírá kontrolu nad třemi největšími bankami v zemi, které se dostaly do vážných problémů. Státní rozpočet severské země však nemusí množství nových závazků ustát a tamní premiér včera oznámil, že se Island nachází krok před státním bankrotem. Požádal proto Rusko o půjčku ve výši čtyř miliard eur. Moskva se k žádosti postavila kladně, Island proto snad finanční krizi zcela nepodlehne. Další nadějí by mohl být Mezinárodní měnový fond.

„V případě Islandu ta situace není až tak kritická,“ uklidňuje Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií FSV UK. Očekává, že ostrovní republice se potřebných půjček dostane, pravděpodobně i od Mezinárodního měnového fondu.

Islandská koruna, která se už několik dnů silně propadá, dnes v poklesu pokračovala navzdory snaze centrální banky udržet pevný kurz. Banka v úterý po několika vlnách chaotického kolísání zafixovala kurz na 131 islandských korun za euro, ale ani to nepomohlo. Pevný kurz islandské koruny vydržel sotva jeden den.

Podle analytiků finančního ústavu Commerzbank se ještě nestalo, aby pevný kurz vydržel tak krátce. „Bylo zřejmé, že tento kurz nemá dostatečnou podporu. Banka proto v tuto chvíli už žádné další úsilí v tomto ohledu vynakládat nebude,“ oznámila centrální banka, když zdůvodňovala rezignaci na podporu kurzu. Banky v pozdních odpoledních hodinách ještě stanovily kurz měny na 131,60 ISK/EUR, podle obchodníků ale trh už nefungoval a likvidita byla nulová.

Mezinárodní měnový fond vyvinul na základě historických zkušeností určité postupy, jak státní bankrot řešit. Vytvoří se skupina věřitelů, která se musí smířit s tím, že se jí prostředky vrátí třeba jen v 25procentní výši. Po ozdravných kúrách poté postižená ekonomika opět může získávat úvěry standardním způsobem.

Státní bankrot, jaký v minulosti zažila například Argentina, většinou vzniká z vnitřních příčin státu. Problém nyní podle Mejstříka ovšem nespočívá v samotných islandských bankách, ale v nefungujícím mezibankovním trhu, který jim už neposkytoval půjčky. Finanční krize v případě Islandu podle Mejstříka paradoxně ohrožuje jednu z nejharmoničtějších zemí světa.

Vydáno pod