Dánsko ručí za všechny vklady, vyšší garance jsou na spadnutí i v Rakousku

Vídeň/Kodaň - Dánská vláda se dnes v brzkých ranních hodinách zaručila za všechny bankovní vklady. Zároveň plánuje společně s bankami i vytvoření záložního fondu, který by měl pomáhat s převzetím postižených finančních institucí. O zavedení garancí na všechny vklady uvažuje i Rakousko. Podle vicekancléře a ministra financí Wilhelma Molterera nemá tamní kabinet jinou možnost, protože jinak by rakouské banky musely čelit výraznému odlivu kapitálu především do Německa.

Fond na pomoc dánskému finančnímu sektoru bude mít k dispozici 35 miliard dánských korun (116,5 miliardy korun). Bude fungovat po dobu dvou let, podle ministryně pro hospodářské záležitosti Lene Espersenové však bude možné tuto lhůtu v případě potřeby prodloužit.

Vážná situace na finančních trzích si od dánské vlády vynutila i záruku za všechny bankovní vklady podobně, jak to už dříve udělalo Irsko, Řecko a Německo. Doposud dánský stát garantoval pouze vklady do 300 tisíc dánských korun.

Návrh zákona, který umožní vyšší garanci vkladů, připravuje také Rakousko. Vláda by ho podle Molterera mohla schválit ve zrychleném řízení již na svém středečním zasedání. Zároveň rakouský ministr financí, který se v minulosti opakovaně vyslovil proti podobným opatřením, vyzval Evropskou unii, aby přijala jednotný postup v této otázce a varoval před možným změkčením kriterií pro vstup do eurozóny.

Podle představitelů rakouských bank není zvýšení garancí z technického hlediska nutné, protože vklady zde nejsou ohroženy, ale je to důležitý psychologický krok k uklidnění veřejnosti. Dosud jsou v Rakousku ze zákona chráněny vklady do výše 20 tisíc eur.

Někteří odborníci považují zavedení plných garancí za zbrklé. „Je velmi důležité, aby evropské země v této záležitosti postupovaly koordinovaně. Některé uspěchané kroky národních vlád mohou tu situaci spíše trošku komplikovat,“ míní ekonom Jiří Havel. „Myslím si, že to je jeden z námětů pro české předsednictví v první polovině příštího roku. ČR by na sebe měla vzít odpovědnost a zkoordinovat činnost v Evropě,“ uvedl ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer.

České ministerstvo financí: Zvýšení garancí je zbytečné

České ministerstvo financí o zvýšení garancí zatím neuvažuje. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba k němu není důvod. Vklady v bankách budou tak i nadále pojištěny na 25 tisíc eur.

Odborníci si ale myslí, že české bankovní domy budou za zvýšení garancí lobbovat a stát bude muset nakonec jejich tlaku ustoupit. „Pokud budou okolní státy vklady garantovat, těžko si lze představit, že my bychom byli ostrovem, který by je negarantoval,“ podtrhl v rozhovoru pro Českou televizi analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. I z řad bankovních domů se ale ozývají hlasy, že český bankovní sektor je zdravý a garance proto nejsou třeba.

Vydáno pod