Největší krach na Wall Street – položila se spořitelna Washington Mutual

New York - Americký regulátor bankovního trhu uzavřel největší domácí spořitelnu Washington Mutual, a to před 120. výročím jejího narození. Bance chybí likvidita. Agentury hovoří o zdaleka největším krachu v historii bankovnictví Spojených států. V problémech topící se spořitelně přispěchal na pomoc aktér mnoha současných akvizic na americkém finančním trhu JPMorgan Chase. Aktiva Washington Mutual koupí za 1,9 miliardy dolarů (přes 30 miliard korun). Klienti by o své úspory přijít neměli. Otázkou je, kolik ze 43 tisíc zaměstnanců si udrží místo. Na pozadí akvizice se kongresmeni snaží najít kompromis návrhu prezidenta Bushe, který má trhům pomoci sumou 85 miliard dolarů.

Washington Mutual (WaMu) o svých finančních problémech informovala již před několika dny. Poté JPMorgan Chase ohlásila, že WaMu zachrání. Jenomže vystrašení klienti začali hromadně vybírat peníze, a tak supervizor trhu radši spořitelnu zavřel. Kontrolu nad podnikem převzala zatím Federální společnost pojištění vkladů (FDIC). WaMu aktuálně operuje s aktivy ve výši 307 miliard dolarů, vklady pokrývá jen 188 miliard.

Konfiskace a prodej Washington Mutual je zatím posledním krokem americké vlády ve snaze o očištění bankovního sektoru, který se potýká se špatnými hypotečními úvěry. Vláda chystá rovněž rozsáhlý plán podpory amerického finančního systému, debata o tomto plánu se však v noci na dnešek značně zkomplikovala.

Bushův plán přilít na finanční trhy až 700 miliard dolarů zatím kongresmani nepodpořili, výhrady totiž nečekaně projevili zástupci tábora republikánů. Spor se týká vůbec ideologie takové pomoci, která na úkor daňových poplatníků pomáhá skomírajícím trhům. Plán je stále v jednání. prezident Bush v odpoledním prohlášení připustil, že Kongres vyžaduje některé změny.

Současně Bush upozornil, že nynější stav americké ekonomiky je zlomový a je výzvou, která Spojené státy buď posune nebo pohřbí. Vhodnou rétoriku hledají i oba prezidentští kandidáti John McCain a Barrack Obama, krize se jistě stane tématem některého z jejich připravovaných televizních duelů.

Vyhrává JPMorgan Chase

Krize na finančních trzích má kromě poražených samozřejmě i vítěze. V čele pelotonu je zatím bezpochyby JPMorgan Chase, která i zde podala pomocnou ruku. Před nedávnem zachránila například prvního trpitele úpadku Wall Streetu - banku Bear Stearns.

O převzetí WaMu se tajně jednalo více než týden, ve hře byli kromě JPMorgan Chase například i Citigroup, Banco Santander nebo HSBC.

Teď je JPMorgan Chase se svými více než 5 tisíci pobočkami v 23 amerických státech druhou největší bankovní institucí v USA. Operuje s aktivy přesahujícími 2 biliardy dolarů.

Kdo bude další?

Poslední podobný krach americké banky se datuje až k roku 1984. Do úpadku dospěla Continental Illinois National Bank & Trust s aktivy ve výši 40 miliard dolarů.

Podobný scénář, zatím bez černého konce, se odehrává v Hongkongu. Bank of East Asia (BEA) také čelí „runu“ na banku. Stačila k tomu jen zpráva o desetiprocentním poklesu ceny akcií. BEA zatím odolává. 

A aktuálně musí čtvrtinový propad ceny akcií za poslední týden vysvětlovat belgická banka Fortis. Stejný scénář jako u výše zmíněných: nedostatek kapitálu prohlédli investoři, tím dali signál vkladatelům a v bance se roztáčí spirála nedostatku likvidity. Přirozeně vedení banky v četných prohlášeních utvrzuje veřejnost, že vše je v nejlepším pořádku.

Do potíží se dostala i britská HSBC Holdings, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Evropě. Propustí po celém světě 1100 zaměstnanců z divize investičního bankovnictví.

Sprostý Bush, ministr financí na kolenou

Trhy nyní čekají na to, jak dopadnou jednání v Kongresu o stabilizačním plánu. Naděje, že dohoda je na světě, vzaly za své, když někteří republikánští reprezentanti plán překvapivě nepodpořili. Obrat jadrně okomentoval prezident Bush a situaci se snažil zachránit ministr financí Henry Paulson, když v kleče prosil vůdkyni demokratů Nancy Pelosiovou, aby demokraté v podpoře plánu na uvolnění 700 miliard dolarů vytrvali.