Po rezignaci Kratiny nebude zatím pošta rušit pobočky

Praha - Česká pošta nebude zatím rušit asi dvě stě svých poboček, jak před časem avizovala. Plány se změnily se středečním ohlášením odchodu šéfa státní firmy Karla Kratiny. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes.

„Tento proces je odchodem pana generálního ředitele pozastaven,“ uvedl prý člen dozorčí rady pošty Petr Kužel. Odcházející ředitel Kratina před dvěma dny oznámil, že svou misi považuje za ukončenou. „Přes řadu nepopulárních kroků nutné vnitřní transformace je podnik stabilizován a základní privatizační projekt odevzdán,“ prohlásil Kratina. Zda abdikace souvisí s oznámením o zrušení poštovních poboček, není podle deníku jasné.

Kratina ve čtvrtek prostřednictvím své tiskové mluvčí Dity Václavíkové vzkázal, že jeho odchod rozhodně s rušením 178 venkovských poboček nemá nic společného. „Nebylo to správně interpretováno směrem ke starostům obcí, ani to nebylo dobře pochopeno médii, nicméně udělalo se z toho předvolební téma,“ uvedla Václavíková.

Časem k rušení dojde

Podle MfD ke zrušení některých pracovišť však časem stejně dojde. Pošta do budoucna rozhodně počítá, že část hůře dostupných lokalit bude obsluhovat mobilními poštami. „To, že se budou postupně nahrazovat, je jasné. Je to samozřejmě o penězích, ale také o tom, že tyto služby budou zákazníkům blíž,“ řekl Kužel.

Zákazníci si tak podle něj budou moci například objednanou zásilku e-mailem nebo pomocí SMS zprávy přesměrovat na aktuální místo pobytu. Nebo se s motorizovaným pošťákem dohodnou na čase, kdy se sejdou.

Odstupující ředitel České pošty
Zdroj: ČT24