Ministerstvo financí získává zpět nekale rozprodané budovy SSM

Praha - Ministerstvo financí už má zpátky zhruba polovinu majetku Fondu dětí a mládeže, který spravoval budovy Socialistického svazu mládeže. Likvidátor fondu Pavel Žák je totiž rozprodával hluboko pod cenou. Ústavní soud teď rozhodl, že stát má právo podivně prodaný majetek získat zpět.

Fond dětí a mládeže, který se měl postarat o miliardový majetek bývalého SSM, vznikl v roce 1993. O jedenáct let později likvidátor fondu Pavel Žák čelil podezření, že 100 pozemků a 40 budov prodal za zlomek jejich ceny a stát tak na tom tratil.

Mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob však konkrétní částku, o kterou stát přišel, nezná: „Přesný objem lze těžko vyčíslit, protože neznáme momentální stav všech komplexů nemovitostí, ale řekl bych, že jsou to desetimiliony, možná stamiliony.“

Například při prodeji vydavatelství Mladá fronta byla odhadní cena stanovena na 103 milionů, fond jej ovšem prodal za 22. Tímto způsobem nabyté nemovitosti musí jejich noví majitelé podle Ústavního soudu vrátit. Z 36 nemovitostí má už stát zpátky 16, na další se čeká.

Žák ale stále tvrdí, že se nedopustil ničeho špatného: „Kritéria veřejné soutěže byla jednoduchá, prodávalo se vždy nejvyšší nabídce. Výsledek? Kampaň, v níž se ozývá, že jsem prodával pod cenou.“

„Nevím, co tvrdí pan Žák, nicméně kontrolní protokoly a doklady, které jsou k nim přiloženy, mluví jasně. Při prodeji tohoto majetku jsme zjistili celou řadu nesrovnalostí,“ prohlásil František Dohnal z Národního kontrolního úřadu.

Žák byl obviněn před dvěma lety. Soud ale případ policii vrátil k došetření. Tehdy mu hrozilo až osm let vězení, nyní ale padlo nové obvinění. Zůstává však otázkou, kdy Žák stane u soudu. Státní zastupitelství musí napřed sepsat obžalobu a pak teprve soud rozhodne, kdy se kauzou začne zabývat.