British Airways a Iberia jednají o fúzi

Londýn - British Airways jednají se španělskou leteckou společností Iberia o spojení. Jednání mají podle dnešního prohlášení britských aerolinek podporu v obou společnostech, avšak bude trvat ještě několik měsíců, než se podaří dojednat všechny podmínky. Třetí a čtvrtá největší evropská dopravní společnost také vyjednávají o partnerství se společností American Airlines.

British Airways (BA) jsou akcionářem Iberie již téměř deset let a v současnosti mají ve firmě podíl 13,15 procenta. Také Španělské aerolinky drží v British Airways balík akcií, a to téměř tříprocentní. Podle generálního ředitele BA Willie Walshe je spojení obou společností atraktivním návrhem, zvláště za současných ekonomických podmínek, kdy v odvětví panuje krize. Žádné finanční detaily dohody zatím firmy nezveřejnily.

British Airways a Iberia také již několik měsíců jednají s americkou leteckou společností American Airlines na vytvoření aliance pro lety přes Atlantik.

Iberia je podle počtu přepravených cestujících čtvrtou největší leteckou společností v Evropě. Je také lídrem trhu v letech mezi Evropou a Latinskou Amerikou, kde jí patří 20procentní podíl. British Airways je největší britská a třetí největší evropská letecká společnost. Provozuje nejvíce leteckých spojení v Evropě, ale i nejvíc transatlantických letů.