V Indii stávkují více než 4 miliony řidičů kamionů

Dillí - V Indii dnes vstoupilo do časově neomezené stávky až 4,5 milionu řidičů kamionů. Tímto způsobem chtějí upozornit na vysoké ceny paliv a přinutit vládu, aby začala jednat v jejich prospěch. Pokud by stávka tak velkého množství dopravců trvala delší dobu, mohla by mít destruktivní vliv na indickou ekonomiku.

„Kolem 4,5 milionu kamionů je kvůli neomezené stávce mimo silnice. Přeprava veškerého zboží, včetně toho základního, byla zastavena,“ informoval poradce Celoindického kongresu motorové dopravy S. K. Sharma.

Protože stávka dopravců může ohrozit nejen dodávky zboží, ale i průmyslovou výrobu v jedné z nejlidnatějších zemí světa, snažil se dnes indický ministr dopravy T. R. Baalu přesvědčit dopravce, aby se vrátili do práce. Se svou žádostí ale neuspěl. Řidiči chtějí ve stávce pokračovat, dokud vláda jejich problém nevyřeší.

Rozbuškou, která vyhnala dopravce do ulic, se zvýšily ceny nafty zhruba o deset procent. Indická vláda, která paliva štědře dotuje, aby chránila chudé obyvatelstvo, se tímto krokem chtěla zbavit části vysoké zátěže plynoucí z růstu cen ropy. I přesto indičtí řidiči ale stále platí za pohonné hmoty výrazně méně, než je tomu v ostatních částech světa. Litr nafty stojí v přepočtu 20 korun.

Dopravci protestují po celém světě, dnes také v Anglii

Protesty autodopravců již v poslední době patří téměř k dennímu koloritu. Stávkovalo se již například ve Francii, Španělsku, Portugalsku a v Belgii. Dnes se k protestům připojili také britští dopravci. Jejich stávka je však s akcí indických kolegů nesrovnatelná.

Příjezdovou cestu z Oxfordu do Londýna dnes zablokovalo zhruba 200 až 300 kamionů. Desítky z nich se následně odpoledne vydaly v doprovodu policie na pouť centrem města - kolem sídla premiéra Gordona Browna a kolem sídla britského parlamentu.

Zdražování pohonných hmot, které je dopravcům trnem v oku, vyvolává rychlý růst cen ropy. Ty kvůli slabému dolaru, obavám z geopolitické situace v Íránu a Nigérii, ale také spekulacím vzrostly od začátku letošního roku již o 40 procent. Současné maximum se pohybuje kolem 143 dolarů za barel.

Stávka britských dopravců
Zdroj: ČT24