Vládou prošlo snížení sociálního pojištění - lidé by si mohli přilepšit

Praha - Na sociálním pojištění by mohli obyvatelé České republiky platit od příštího roku méně. Vláda dnes schválila snížení povinných odvodů pro zaměstnance o 1,5 procenta. Úprava je součástí novely zákona o dani z příjmu. Kabinet chce tímto způsobem kompenzovat zrušení některých slev na dani, se kterým původní zákon počítá od ledna 2009.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) i finančních odborníků by si mohli lidé od příštího roku přilepšit o stovky korun měsíčně. Díky snížení sociálního pojištění si například poplatník s příjmem 10 tisíc korun hrubého polepší měsíčně o 150 korun, člověk s měsíčním platem 30 tisíc korun by měl odvést státu z každého platu přibližně o 450 korun méně.

Kalousek původně navrhoval snížení sociálního pojištění pouze o jeden procentní bod. S upraveným návrhem nakonec ale souhlasil, protože výpadek příjmů státního rozpočtu je vyvážen i snížením jeho výdajové stránky. Půl procentního bodu představuje v příjmech výpadek asi pěti miliard korun.

Kromě snížení sociálního pojištění zvažovala vláda ještě snížení sazby daně z příjmů fyzických osob. To by se ale podle Kalouska neprojevilo na příjmech celé populace. Lidé s nízkým platem již totiž díky vysokým slevám žádnou daň neodvádí.

Současná právní úprava schválená v rámci první etapy reformy veřejných financí počítá s poklesem daně na 12,5 procenta a zachováním sociálního pojištění na současné výši. Zároveň ovšem krátí některé slevy na dani, což by mohlo řadě lidí jejich příjmy fakticky snížit. Proto je podle kabinetu změna zákona nezbytná.

Změnu daní chce vláda v poslanecké sněmovně prosadit na zářijové schůzi. Rozhodně to však nebude mít lehké. Kromě opozice jsou totiž proti také někteří poslanci z řad ODS v čele z Vlastimilem Tlustým. Ti chtějí snížit daně výrazněji. „Já myslím, že vycházíme té debatě uvnitř ODS hodně vstříc a vláda těžko může být rukojmím jednoho, byť významného poslance,“ dodává k tomu ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Kolik lidé ušetří
Zdroj: ČT24