Čínské akcie se propadly o 6,5 procenta, nejníže od loňského jara

Šanghaj - Ceny čínských akcií dnes opět silně poklesly a hlavní index burzy v Šanghaji se dostal nejníže od loňského jara. Trh tak zcela smazal více než pětiprocentní nárůst z předchozího dne, kdy ceny rostly v naději, že vláda burzu podpoří nějakým administrativním opatřením. K tomu však, alespoň prozatím, nedojde.

Index Shanghai Composite si dnes odepsal 6,54 procenta a dostal se na 2748,87 bodu. Je tak nejníže za posledních 16 měsíců. Oproti loňskému říjnu, kdy index vystoupil na rekordních 6124 bodů, už ztrácí asi 55 procent. Objem obchodů dnes činil slabých 59,4 miliardy jüanů (zhruba 133,62 miliardy korun).

Ve středu se na trhu rozšířily spekulace, že úřady by mohly intervenovat a například založit stabilizační fond, který by akciový trh podpořil. Dnes však oficiální média nepřinesla žádnou informaci, která by něco takového naznačila.

Ani analytici výraznou intervenci nepředpokládají. Nevznikne zřejmě ani stabilizační fond, jelikož panují obavy, že jeho existence, respektive povaha jeho činnosti, by mohla působit proinflačně. To si nyní Čína nemůže dovolit.

Na průběh obchodování měly vliv také spekulace, že ředitelé finančních institucí a zástupci regulačních úřadů by mohli být zapleteni do vyšetřování podvodů na akciovém trhu. V této souvislosti už byl například zadržen ředitel finančního ústavu China Development Bank Wang I, který pak musel vypovídat před disciplinární komisí komunistické strany.

„Důvěra na trhu je pořád velmi křehká. Některé instituce už začínají akcie nakupovat, nějaký čas ale potrvá, než se zlepší i pošramocená důvěra mezi investory a trh se odrazí ode dna,“ řekl analytik společnosti Orient Securities Čang Jang.

Ve středu se hlavní index odrazil od hranice podpory, která byla vymezena pásmem 2723 až 2732 bodů. To jsou minima, na nichž byl index v únoru a březnu. Část analytiků upozorňuje, že čínské akcie klesly natolik, že některé blue chips už ve srovnání se zahraničními burzami nejsou příliš drahé.

Akciový trh v Šanghaji od začátku června klesl asi o 20 procent, z části v reakci na změny měnové politiky. Svůj vliv ale mají také obavy, že vysoká inflace zpomalí růst zisků čínských firem.